Cursus Aspirant-Initiator Atletiek – Oktober 2009 – Kapellen
April 14, 2024 at 8:43 am

Cursus Aspirant-Initiator Atletiek – Oktober 2009 – Kapellen

In het kader van de kwaliteitsbegeleiding van de jeugdwerking, was KAPE – met overtuiging – ingestapt in een project van de Vlaamse Trainersschool en de VAL om op locaal vlak een cursus “Aspirant-Initiator Atletiek” aan te bieden. In eerste instantie was deze gericht op alle belangstellenden binnen de eigen club, maar al snel werd duidelijk dat hier een meer dan ruime behoefte – ook buiten de de club – voor bestond.


De inschrijvingen van diverse clubs uit de regio – zowel van de Vlaamse Atletiekliga als de Antwerpse Vriendenclubs – bleven binnenstromen, zodat al snel moest gezocht worden naar een tweede docent om de begeleiding van de deelnemers op een degelijke manier te kunnen verzekeren. Naast Steven Schrauwen stapte ook Colin Malone mee op de trein om de 43 (!) deelnemers te informeren, te begeleiden bij hun praktisch gedeelte … én te evalueren voor het verkrijgen van het VTS-attest.

Op de zolderverdieping van het Cultureel Centrum “De Oude Pastorij” vlogen de Powerpoint-voorstellingen de deelnemers rond de oren als theoretisch deel van de cursus, de atletiekpiste in het gemeentepark was de uitvalsbasis voor de praktische toepassing van de kennis. En laten we duidelijk zijn : de beide docenten duwden de deelnemers al héél snel met de neus in de praktische oefeningen : van bij de start een eigen oefening voorbereiden én op het einde van de cursus het ineenknutselen van een eigen “Funhappening”. Dat de deelnemers dan ook nog de oefeningen van hun collega’s moesten uitvoeren, maakte het er alleen maar leuker op. Al zal er hier en daar wel eens iemand een stram spiertje of een paar minuutjes uitpuffen aan overgehouden hebben. Want één ding was duidelijk : al was het de bedoeling dat de oefeningen specifiek gericht waren op de jongste atleten (benjamins-pupillen en miniemen), ook de wat oudere deelnemers houden nog van een lekker potje “competitie” … en wilden de aangeboden proefjes graag winnen !

Na vier zaterdagen cursus én iets meer dan 16 uur theoretische en praktische activiteiten in Kapellen was het nu nagelbijtend afwachten op het resultaat van de evaluatie door de docenten. Maar dat was voor niets nodig : alle deelnemers aan de cursus waren geslaagd en kregen hun VTS-attest “Aspirant-Initiator Atletiek”  in handen.

Voor KAPE geldt dit voor volgende kandidaat-trainers : François Berben, Laura Bonte, Eddy Dierckx, Eddy Fermont, Reinout Folens, Wim Goeman, Liesse Himpens, Carmen Louviaux, Carina Michiels, Bo Van den Wijngaert, Annelies Van Hooydonck en Bart Van Laer. Voortaan kunnen ze (indien nodig) met nog meer kennis van zaken onze jongste atleten begeleiden. Want daar was het KAPE (en uiteraard ook de VTS en de VAL) immers om te doen !

Maar ook de andere deelnemers aan deze cursus – die niet tot KAPE behoorden – kunnen nu – met een attest onder de arm – uitzwermen naar hun respectievelijke clubs. Jan Adams, Louis Beyers, Anneleen Bosmans, Marieke Bosmans, Jos Brocatus, Ann Devalckeneer, Lennard Freyssen, Danny Gotink, Marcel Gysbrechts, Monique Heijnen, Sebastiaan Henkens, Inne Jacobs, Carine Jochems, Caroline Joosens, Dieter Joosens, Lies Konings, Shirsendu Lindeman, Jef Michielsen, Mathias Pinseel, Nicole Qaytaal, Anke Roelands, Timothy Truyts, Jolien Van Brempt, Stevie Van Houdenrogge, Jens Van Kerckhoven, Ann Vercammen, Eveline Vercammen, Pascale Verschueren, Dirk Weyns en Isabel Witvrouwen mogen zich voortaan ook “Aspirant-Initiator Atletiek” noemen. Proficiat !

 

Hugo De Hoon

 

Alle foto’s van deze cursus kan je HIER bekijken.
Met dank aan Steven, Colin, Pascale en alle deelnemers voor een geslaagde cursus en Jan voor de koffiekoeken !


ALGEMENE INFO over deze CURSUS

 

De instroom van jonge atleten is – dankzij de internationale uitstraling van de atletiek en de successen van de Belgische atletiek – de laatste jaren fel toegenomen. Om deze atleten op de best mogelijke manier te begeleiden wordt er gestreefd naar een kwaliteitsverbetering van de jeugdopleiding. In het kader van deze kwaliteitsbegeleiding van de jeugdwerking in de sportverenigingen, wordt deze actie ondersteund door de Vlaamse overheid, via o.m. de gemeentelijke impulssubsidies.

Specifiek voor de atletiek werd – binnen het kader van de Vlaamse Trainersschool – een laagdrempelig instapniveau uitgewerkt door de Vlaamse Atletiekliga: een opleiding voor “Aspirant-Initiator Atletiek”, met als doel niet-gediplomeerde jeugdbegeleiders of geïnteresseerde ouders minimaal op te leiden. KAPE stapt mee in dit project – om de kwaliteit van de begeleiding nog te kunnen verhogen – door op locaal vlak een eigen cursus te organiseren.


De opleiding duurt 16 uur en is zeer praktijkgericht. De inhoud van de opleiding ziet er zo uit:

Theorie Praktijk
Basisbegrippen over talentontwikkeling in de atletiek * 2 uur
Didactische basisprincipes in de atletiek * 3 uur
Spel- en oefenvormen lopen 3 uur
Spel- en oefenvormen springen 3 uur
Spel- en oefenvormen werpen 3 uur
Spel- en oefenvormen coördinatie en rompstabilisatie 1 uur
Praktische organisatie van een Funhappening 1 uur
Totaal 3 uur 13 uur
Algemeen Totaal 16 uur
Na de opleiding kan de begeleider – op basis van de ter beschikking gestelde spel- en oefenvormen – een trainingssessie voor jongeren van 6 tot 12 voorbereiden en begeleiden. Indien later (binnen de 2 jaar na deze voorbereidende cursus) een opleiding van “Initiator Atletiek” gevolgd wordt, wordt een vrijstelling verleend voor de met * aangeduide onderdelen.

De opleiding, die iedereen vanaf 16 jaar kan volgen, werd in Kapellen – wegens de grote belangstelling – gegeven door Steven Schrauwen en Colin Malone op volgende data (4 x 4 uur):

  • zaterdag 10 oktober 2009.
  • zaterdag 17 oktober 2009.
  • zaterdag 24 oktober 2009.
  • zaterdag 31 oktober 2009.

van 9 tot 13 uur. Het theoretisch gedeelte werd aangeboden in de vergaderzalen van het Cultureel Centrum “De Oude Pastorij” aan de Dorpsstraat te Kapellen, het praktische gedeelte uiteraard op de atletiekpiste in het gemeentepark.

De evaluatie van de deelnemers gebeurde door de lesgevers … er was dus geen eindproef of examen voorzien. Iedere cursist werd beoordeeld op communicatieve vaardigheden, attitude en inzet, motivatie en enthousiasme, kennen en kunnen toepassen van het pakket van oefenstof en elementaire kennis van de atletiek. Het resultaat van de evaluatie was niet-delibereerbaar. Alle deelnemers die geslaagd zijn, ontvingen een officieel attest van de Vlaamse Trainersschool.

De deelnameprijs voor deze opleiding werd vastgelegd op 40 € per deelnemer.

Als extra werd een spel- en oefenfarde aangeboden die bij deze opleiding kon gebruikt worden en die door de jeugdbegeleiders ook later – in de praktijk – gebruikt kan worden. Deze farde bevat o.m. atletiekgerichte spelvormen, lessenreeksen voor het aanbrengen van atletiekgerichte bewegingsvaardigheden, een draaiboek voor het organiseren van een Funhappening en een theoretisch luik betreffende de didactische principes. Deze spel- en oefenfarde kon je aankopen voor de prijs van 40 € per farde.

Leden van KAPE – trainers, ouders en atleten ouder dan 16 jaar – konden GRATIS inschrijven. De club betaalde de inschrijvingskosten. De – niet-verplichte – spel- en oefenfarde was voor rekening van de deelnemer.

0 likes Artikels # , , ,
Share: / / /

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken
Sponsors
Blijf op de hoogte
FitFree
G-Atletiek bij KAPE
G-Atletiek
G-Atletiek bij KAPE
Archief per maand