In samenwerking met het Rode Kruis-Vlaanderen – en met steun van de Vlaamse overheid – organiseerde KAPE op zaterdag 30 mei een exclusieve cursus “Reanimeren en defibrilleren” in de vergaderzaal van de nieuwe sporthal in Putte . Deze bijscholing werd een absolute voltreffer … met dank aan lesgever Dominique Ceulemans.
Sporten is gezond. Intensief sporten vergt echter veel van je lichaam, met af en toe letsels tot gevolg. En soms gaat het grondig mis. Jaarlijks krijgen tientallen mensen een hartstilstand tijdens of nét na het sporten. Als dat gebeurt, is het belangrijk om er snel bij te zijn. Met elke minuut die verstrijkt voordat er gestart wordt met de reanimatie, daalt de overlevingskans van het slachtoffer aanzienlijk. Voor een sportclub als KAPE is het – letterlijk – van levensbelang dat trainers, clubgenoten en zelfs ouders weten hoe ze moeten reanimeren. Wachten op professionele hulp duurt – in zo’n omstandigheden – vaak te lang.
Daarom stapten we mee in het project “Reanimeren en defibrilleren voor sportclubs” dat door het Rode Kruis-Vlaanderen en de Vlaamse sportminister werd gelanceerd. In deze 3 uur durende opleiding leerden onze 11 deelnemers hoe ze een bewusteloos slachtoffer moeten benaderen, hoe ze moeten reanimeren en hoe ze een AED (automatische externe defibrillator) moeten gebruiken.
En vallen we maar meteen met de deur in huis: we hebben een crimineel goede bijscholing gevolgd. Lesgever Dominique Ceulemans kwam – in opdracht van het Rode Kruis-Vlaanderen – ons de kneepjes van het vak leren tijdens deze exclusieve opleiding voor KAPE-leden, medewerkers en familieleden. En dat deed hij op een dergelijke informatieve, prettige, ironische, soms zelfs sarcastische manier … maar zo vakkundig, dat dit één van de beste cursussen is die ik persoonlijk ooit bijgewoond heb. En niet alleen dat … de theorie kon ook omgezet worden in de praktijk. De “lijken” van Dominique konden – mits de aangeleerde materie correct uit te voeren – ook weer tot leven gewekt worden.
Naast de manuele reanimatie, werd er ook geoefend met diverse AED-toestellen … en het moet gezegd, ook dit opende de ogen van velen over de manier waarop een dergelijke reanimatie correct kan uitgevoerd worden. We kunnen enkel maar hopen dat de deelnemers dit in real-life niet al te veel moeten gebruiken … maar mocht dit toch het geval zijn dan zullen de kneepjes van Dominique hen alvast door het hoofd schieten. Een absolute voltreffer … zonder meer !
Onze club krijgt – na de cursus – het label “Deze sportclub leerde reanimeren en defibrilleren met Rode Kruis-Vlaanderen”, waaruit moet blijken dat KAPE belang hecht aan veilig en gezond sporten.
Hugo De Hoon
Mocht je willen weten hoe reanimeren NIET moet, moet je zeker dit filmpje eens bekijken. Hilarisch !