Afscheid van het KAPE-clubblad – oktober 2010.
July 20, 2024 at 3:26 am

Afscheid van het KAPE-clubblad – oktober 2010.

Als je het clubblad van oktober 2010 in je handen hebt en de verschillende artikels doorleest, mag je gerust stellen dat je een “historisch moment” in de clubgeschiedenis beleeft. Dit is immers het laatste KAPE-clubblad dat van de drukpers rolde. Het einde van het atletiekseizoen 2009-2010 is meteen ook het einde van de gedrukte versie van het “KAPE Nieuws”.


Een vluchtige zoektocht door de historiek van dit blad, brengt ons in 1979 bij een met de oude typmachine opgestelde en via een stencilmachine afgedrukte versie van slechts enkele pagina’s dik.

Cover 1


Een vaste frequentie had deze publicatie nog niet. De eerste lay-out van de cover hield het maar een jaartje vol. Van 1980 tot 1984 kwamen twee gestileerde lopers – in verschillende versies en met wisselende titel-aanduidingen – de wat grauwe figuur uit de beginperiode vervangen. Ook nu viel nog niet elke maand zo’n blad in de bus, maar was er al een iets hogere frequentie merkbaar.

Cover 2

De opmaak met de typmachine en het afdrukken met stencils hield het ook bij deze edities nog een tijdje vol. In 1984 dook voor het eerst een kleurtje – en uiteraard was dat groen – op de cover van het blad op. In deze look werd de publicatie – met een grotere regelmaat – volgehouden tot in 1987.

Cover 3


De samenwerking tussen KAPE en ESAK werd ook zichtbaar op het clubblad vanaf 1988 tot 1992. Beide clubnamen werden verstrengeld en de groene kleur van beide clubs was al wat dominanter aanwezig op de cover.

Cover 4


Bij de splitsing van deze sportieve twee-eenheid verdween de naam van ESAK uit het logo, maar werd de tekening behouden. Onze hoogspringer zou in de periode 1993-1994 nog in de bus terechtkomen bij onze leden. Dan moest hij de eer laten aan een ander atletiekonderdeel. De hordelopers namen de fakkel over en verschenen – weer tegen een wat hevigere groene achtergrond – nu bijna maandelijks op de salontafel van onze atleten.

Cover 5


Het KAPE-Nieuws met hordeloper was maar een kort leven beschoren. Enkel in 1995 wist deze actieve sportieveling de omslag te beheersen. Hij zorgde er wel voor dat atleten en ouders nu constant maandelijks werden getrakteerd op een flinke portie nieuws en tips uit atletiekland … en de belangrijkste nieuwtjes van onze club.

Cover 6


Maar in 1996 moest hij de duimen leggen voor een nieuwe cover omwille van een wel heel speciale reden : een verjaardag !

Cover 7


Dat jaar werd immers het 75-jarig bestaan van de club met veel glitter en glamour gevierd. Met een ontvangst op het Kapelse gemeente-huis, een exquise receptie in het oude Kapelse kasteel “Dennenburg” en enkele speciale verjaardagsmeetings. En ook het clubblad vierde mee in zijn nieuwe aangepaste outfit voor één jaar !

Cover 8


Daarna dook het nieuwe logo van KAPE – de discus met de sprintbanen én de clubnaam – voor het eerst op. En ook de kaft van het clubblad werd geplaveid met deze “vliegende schoteltjes”. In 1997 en 1998 hielden zij het twee jaar vol … daarna moesten ze de aftocht blazen voor alweer een nieuw ideetje.

Cover 9


Dat heb je nu nog in handen … want vanaf 1999 tot op heden doen we het nog steeds met deze cover. En dat wordt dan ook de laatste die al onze leden onder ogen zullen krijgen. Tijd om afscheid te nemen van een massa pagina’s aan nieuwtjes, door de jaren heen bijeengebracht door verschillende hoofdredacteuren, een schare vaste en losse tekstschrijvers … en bijeengevoegd en aan elkaar gepind door een aantal handige Harry’s en Henriette’s van KAPE.

De elektronische media hebben het – ook binnen onze club – gewonnen van de gedrukte media. Wij verhuizen de vaste rubrieken uit dit maandelijkse clubblad naar de KAPE-website www.ackape.be, de actuele nieuwtjes blijven opduiken via de wekelijkse KAPE-nieuwsbrieven … maar helemaal geven wij het “drukwerk” niet op : de aankondigingen voor wedstrijden en andere clubactiviteiten zullen nog steeds op uitnodigend wit papier worden gefotokopieerd en verdeeld. Ook de tekstschrijvers moeten niet hopen op hun lauweren te kunnen gaan rusten … in de toekomst komen hun pennenvruchten immers onmiddellijk terecht op de KAPE-website : sneller en actueler dan dat kan echt niet !

Geniet nog even van de lectuur van dit laatste KAPE-clubblad, geef het een verdiend en beschermd plaatsje in je huiselijke archieven, schenk een glaasje champagne in om de teleurstelling door te spoelen, pink eventueel een traantje weg bij het verlies van “een goede vriend” of schiet in een bulderlach, omdat je eindelijk verlost bent van dat maandelijkse stapeltje papier dat snel de weg naar de recyclagemand vond.

Wij danken alvast iedereen die – door de jaren heen – een bijdrage heeft geleverd om onze vaste afspraak met atleten, joggers, ouders en sympathisanten niet te missen. De druk van de deadline valt nu weg … andere projecten lokken ! De drukker-van-dienst danken wij voor de prettige samenwerking en de soepelheid waarmee alle praktische problemen netjes opgelost werden. Maar aan alles komt een einde … .

Laat dit echter meteen ook een oproep zijn om nog meer teksten aan te dragen over allerlei atletiekgebonden onderwerpen. Wij vinden er vast een plaatsje voor op onze webpagina’s. Want daar kan je vanaf heden terecht voor alle KAPE-nieuws ! En misschien hebben we – je weet maar nooit – in de nabije toekomst ook daarover nog wel wat verrassend nieuws te melden ? Stay tuned !

Hugo De Hoon

0 likes KAPE Intern # ,
Share: / / /

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken
Sponsors
Blijf op de hoogte
FitFree
G-Atletiek bij KAPE
G-Atletiek
G-Atletiek bij KAPE
Archief per maand