ALABUS … nieuwe softwaretoepassing bij de Vlaamse Atletiekliga
May 25, 2024 at 8:00 pm

ALABUS … nieuwe softwaretoepassing bij de Vlaamse Atletiekliga

Na enkele jaren knoeiwerk – en een flinke extra kostprijs voor de atletiekclubs – is de VAL er gisteren in geslaagd om zijn nieuwe softwaretoepassing on-line te krijgen. Deze bevat de volledige administratie, het ledenbeheer en allerlei bijkomende toepassingen, zowel voor de VAL-administratie als voor de clubsecretariaten. Dit nieuwe project vervangt het oude “Extranet”, dat ook al geen toonbeeld was van hoe men een nieuw softwareproject in de markt zet.

Alabus Logo_kleinEen verschrikkelijke slechte analyse van wat nodig was, het uitbesteden aan een Zwitserse firma (ALABUS) met bijhorende taalproblemen, de behandeling van het dossier door een lid van de Raad van Bestuur (die dan plots geen tijd meer had om dit belangrijke project te begeleiden) … en uiteindelijk de (noodgedwongen) overname door de Algemeen Directeur van de VAL, hebben dit project niet meteen een stempel van “professioneel” beleid gegeven. Maar dat zijn we binnen de Vlaamse Atletiekliga wel meer gewoon.

Maar die laatste stap – de overname door Algemeen Directeur Ludwig Peetroons – heeft het project een nieuw elan gegeven en met de inbreng van VAL-personeel en een “werkgroep informatica” werden de meeste knelpunten uit de weg geruimd. Maar het blijft nog steeds een toepassing die niet altijd even gebruiksvriendelijk is en die – gebouwd op JAVA – ook geen voorbeeld is van een “veilige” omgeving. Vermits het om een “pakket” ging en de analyse daar verder niets over had gestipuleerd, moeten deze “kwalen” er bij genomen worden. Met of tegen de zin van de gebruikers.

Voor de externe VAL-waarnemers, zijn de ranglijsten op de VAL-website de enige zichtbare tekenen van deze nieuwe toepassing, de rest zit allemaal netjes verscholen in de achtergrond, behandelbaar door administratie en clubs. Wegens de hoge financiële prijs die betaald werd voor dit pakket, is de modernisering van de VAL-website (voorlopig) op de lange baan geschoven. Want ook die heeft dringend een modernisering nodig, zowel op technisch als inhoudelijk vlak. Maar daar zal nog even op gewacht moeten worden … eerst de implementatie van de nieuwe ALABUS-toepassing nog wat beter laten doordringen bij de clubs. En dat zal al moeilijk genoeg zijn …

0 likes Allerlei # , ,
Share: / / /

2 thoughts on “ALABUS … nieuwe softwaretoepassing bij de Vlaamse Atletiekliga

 1. Vanparys Georges schreef:

  Beste

  Het enige wat ik op de website van de VAL terugvind is hoe je het bestand aba.jnlp kan downloaden.
  Als je dubbelklikt op dat bestand krijg je enkel een foutmelding. Dat is ook zo als je op de vroegere toepassing klikt.
  Als je me kan uitleggen hoe het nu werkt dan hoor ik dat graag.

 2. Hugo De Hoon schreef:

  Dag Georges,

  Bij het opstarten van ALABUS klik je op VAL Extranet. Dan opent zich een venster met aba.jnlp. Daar vink je het onderdeeltje “open met …” aan … en dan zou JAVA (indien aanwezig op je PC) zich automatisch moeten openen en de verdere actie van VAL Extranet moeten toelaten.

  Hugo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken
Sponsors
Blijf op de hoogte
FitFree
G-Atletiek bij KAPE
G-Atletiek
G-Atletiek bij KAPE
Archief per maand