Eurasia Marathon – 17.10.2010 – Istanbul (T)
May 25, 2024 at 1:46 pm

Eurasia Marathon – 17.10.2010 – Istanbul (T)

Onze eerste marathon in Azië, toch minstens voor een kilometer, net voldoende om een aanloop te nemen naar de brug over de Bosporus die je terug naar Europa voert. De Eurasia Marathon is dan ook de enige marathon waar je op twee continenten loopt.De brug vormt een belangrijke verkeersader over de Bosporus, om die reden werd de autostrade maar kort voordien afgesloten. Pas daarna kon de opbouw van de startzone beginnen. Ondertussen werden 2000 marathonlopers en 10.000 lopers voor de twee nevenlopen (10 miles en een funrun van 8 km) met bussen vanuit Istanbul aangevoerd. Het was kortom een behoorlijke chaotische bedoening voordat de marathonlopers, de overige lopers, de supporters en de persmuskieten op hun plaats stonden. Maar we hadden het Turks organisatorisch talent onderschat, om 9 uur is iedereen startklaar en beginnen we aan onze achtste gezamelijke marathon.

Tussen deze meute wemelt het van de militairen met de mitrailleur in de aanslag, die – vreemd genoeg – ons eerder een gevoel van onrust bezorgen. De enkele loopsters in chador, waaronder een paar modieuze sportschoenen prijken, versterken de exotische ervaring.

Met zijn lengte van bijna twee kilometer, op een hoogte van 65 meters geniet je vanop de Bosporusbrug van een onvergetelijk zicht op Istanbul, de Aya Sofia en de Blauwe Moskee. De passage van de brug bezorgt je in die eerste kilometer een kippenvelmoment. Helaas heb je dan nog bijna 40 kilometers voor de boeg voordat het finale kippenvelmoment zich aandient. Onderweg word je geleid langs de Bosporus, de Gouden Hoorn, de zee van Marmara en de talrijke bezienswaardigheden van Istanbul en het Byzantijsche Constantinopel. Er moet ook flink geklommen worden: het hoogteprofiel is negatief, er wordt 60 meter meer gedaald dan geklommen, maar er zijn enkele lange klimmen. In de laatste kilometer moet nog zo’n 30 hoogtemeters overwonnen worden in een korte nijdige helling, voordat je de aankomst aan de antieke Hippodroom bereikt, die nog stamt uit de Romeinse periode. Zo voelden we ons ook achteraf: als een antieke krijger na de zoveelste veldslag. Deze “citytrip”-marathon was vooral recreatief bedoeld, een goede tijd behalen was niet het hoofddoel. Belangrijker was de vaststelling dat Hermine, na een korte herstelperiode, terug in staat was om een marathon te lopen.


Lucien Poppe


Resultaten

Lucien Poppe – 3:56:40

Hermine De Kimpe – 5:02:59

0 likes Joggings - archief # ,
Share: / / /

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken
Sponsors
Blijf op de hoogte
FitFree
G-Atletiek bij KAPE
G-Atletiek
G-Atletiek bij KAPE
Archief per maand