“Ik wil profatleet worden”
May 25, 2024 at 2:03 pm

“Ik wil profatleet worden”

In het Nieuwsblad-Sportwereld verscheen op 29 april 2009 onder de titel “17-jarige Stef Vanhaeren schittert op Provinciaal Kampioenschap in Herentals” een stukje van Ines Ielegems over Stef Vanhaeren, naar aanleiding van zijn nieuw Belgisch Record op de 400 m horden tijdens het “Provinciaal Kampioenschap Alle Categorieën”. Eén belangrijk foutje in dit artikel : het record werd niet gelopen op de BLOSO-piste van Herentals in de “stille Kempen”, maar wel op de piste van de Rode Loop in Merksem.


En Stef had wel een klinkende uitspraak als titel boven dit artikel :   “Ik wil profatleet worden”.

Scholier Stef Vanhaeren behaalde de provinciale titel op de 400 meter horden. Hij liep een Belgisch record en plaatste zich voor de Europese Jeugd Olympische Spelen in Finland. Dat de 17-jarige Stef Vanhaeren in Herentals de provinciale titel op de 400 meter horden op zijn naam schreef, was geen verrassing. De hordeloper verraste in de Kempen wél zichzelf door zijn eigen Belgische record met 12 honderdsten aan te scherpen tot 52.22. ‘Ik had niet verwacht dat ik al zo’n tijd zou kunnen neerzetten,’ vertelt een tevreden Vanhaeren. ‘In de paasvakantie ging ik twee weken op stage naar Tenerife en de benen voelden zwaar. Mijn trainer Paul Sauviller daarentegen zag me wél in staat een vervolg te breien aan mijn seizoenseinde van vorige zomer, toen ik Belgisch kampioen werd in een nationaal record.’

Stef Vanhaeren, die al een tiental provinciale titels behaalde, heeft niet meteen een verklaring voor zijn heel sterke seizoensstart. “‘Maar ik hoop in ieder geval om deze zomer mijn persoonlijke record nog te verbeteren’, vertelt hij nog. ‘Dat lijkt me realistisch, omdat de weersomstandigheden vorig weekend niet ideaal waren. Wél is het zo dat ik ook mijn vorig Belgisch record in slecht weer liep,’ weet de Kapellenaar dat hij niet noodzakelijk zon nodig heeft om sterk voor de dag te komen.

Vanhaerens Belgische record volstond ruimschoots voor een selectie voor de Europese Jeugd Olympische Spelen (EYOF), die in juli plaatsvinden in het Finse Tampère. ‘Ik kijk met spanning uit naar mijn eerste internationale wedstrijd,’ klinkt het enthousiast. ‘In Finland zal ik me kunnen meten met internationale toppers. Ik zou er graag op het podium staan. Stiekem hoop ik op winst. Als ik op niveau presteer, zit dat er zeker in.’ ‘Behalve die Olympische Spelen voor de jeugd heb ik geen specifieke doelen voor deze zomer. Op langere termijn hoop ik om profatleet te kunnen worden. Maar voorlopig bekijk ik het jaar na jaar,’ aldus de atleet van AC Kapellen, die eerder toevallig hordeloper werd.

‘Tijdens een Beker van Vlaanderen moest ik mijn club vertegenwoordigen op de 300 meter horden. Ik trainde vooraf een beetje om het hordelopen toch wat onder de knie te krijgen en toen bleek dat ik het er niet slecht vanaf bracht,’ vertelt de vijfdejaarsstudent Sociale en Technische Wetenschappen, wiens broers Tim en Bram ook aan atletiek doen.

‘Zij zijn meerkampers en volgen een ander trainingsschema dan ik, maar de looptrainingen proberen we zoveel mogelijk samen af te werken. Ik denk dat ze ook talent hebben, maar misschien zijn ze iets minder gemotiveerd dan ik,’ besluit Stef Vanhaeren.

Bron: Ines Ielegems – Nieuwsblad-Sportwereld

0 likes Artikels # ,
Share: / / /

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken
Sponsors
Blijf op de hoogte
FitFree
G-Atletiek bij KAPE
G-Atletiek
G-Atletiek bij KAPE
Archief per maand