Mocht je – als atletiekfanaat – enig belang hechten aan de Europese ranglijsten van de EAA en de internationale ranglijsten van IAAF, dan moeten we je enthousiasme toch enigszins temperen: deze lijsten zijn absoluut geen weergave van de realiteit en de procedures waarop ze samengesteld worden, zijn ronduit amateuristisch. Een klein (persoonlijk) onderzoekje heeft ontstellende resultaten opgeleverd … die je eigenlijk niet voor mogelijk houdt in een professionele organisatie als de IAAF.
Alles begon met de vaststelling dat de toptijd van Renée Eykens op de 800 m – haar kwalificatie voor het “Europees Kampioenschap Juniors” in Zweden – na een maand nog niet te vinden was in de rankings van de EAA, de Europese atletiekfederatie. Ondanks contacten tussen Vlaamse Atletiekliga en haar trainer, lukte men er niet in deze tijd in de ranglijsten te krijgen. Informatie via de administratieve kanalen van de VAL, leverde uiteindelijk de info op dat deze ranglijsten niet worden bijgehouden door de EAA, maar door een Finse website (een soort Atletiekinfo.be, maar dan in het Fins). Tussen deze website Tilastopaja.fi en de EAA schijnt een overeenkomst te bestaan om de rankings over te nemen.
Maar wat leerde het onderzoek: deze website zoekt – op eigen houtje – de belangrijkste resultaten op van de Europese wedstrijden en atleten, maar houdt daarbij GEEN rekening met meetings van een lager niveau (onder de B-meetings en de Vlaamse kampioenschappen in België zo ongeveer). Vermits die tijd van Renée gelopen werd op een “Provinciaal Kampioenschap” werd deze niet opgemerkt door onze Finse vriend en werd er vanuit de VAL blijkbaar ook geen actie ondernomen om daar iets aan te doen.
Dan maar wat mailtjes rondgestuurd en héél snel stond de tijd plots in de ranking van de 800 m juniors-dames. Elke individuele atletiekfan kan dus gewoon uitslagen doorsturen voor opname in deze EAA-ranglijsten, vreemde zaak voor officiële ranglijsten. De federaties zijn wel verplicht om één maal per jaar een prestatielijst door te sturen, maar dat gebeurt bij de VAL pas nà het opmaken van het Jaarboek. Alle prestaties die in aanmerking komen in 2015, worden dus pas ergens begin 2016 doorgestuurd … een actuele rangschikking zal je dus niet meteen ontdekken en de absolute zekerheid dat alle Belgische resultaten – in de loop van het jaar – genoteerd worden, al helemaal niet.
Dan even “stout” geweest … en een puur fictieve uitslag op de 800 m juniors-dames doorgestuurd naar de Finse website. En wat bleek: zonder enige controle en enkel op basis van één mailtje belandde Merel Folens plots in de top-5 van dit nummer, met een snellere tijd dan Renée nog wel. Zowel op Tilastopaj als op de EAA-ranking stond er plots een atlete die niet eens een 800 m had gelopen dit seizoen. Dit maar om te zeggen … geloof er niet al té veel van … deze ranglijsten bieden maar een benaderend beeld van de realiteit. ’t Is maar dat je het weet. Hieronder even de “tijdelijke” topprestatie van Merel als bewijs van de ongecontroleerde EAA-ranglijsten ! Jongens, toch !
Deel 2 van de belevenissen van Jommeke in atletiekland – en dan speciaal in ranglijstenland – was al even boeiend. Nu werd het even rondstruinen in de wondere wereld van de IAAF, de internationale atletiekfederatie. Uitgangspunt was identiek aan het verhaal van de EAA, de Europese overkoepelende organisatie. Ook op de internationale rankings ontbrak een tijd die – toen nog – tot de top-10 wereldwijd behoorde.
In tegenstelling tot bij de Europese ranglijsten, wist niemand op de Vlaamse Atletiekliga hoe deze internationale lijsten werden samengesteld. Dan de stoute schoenen maar aangetrokken en via het automatische vragenformulier op de website van de IAAF de simpele vraag gesteld hoe het kwam dat die uitslag ontbrak en wat de procedure was om dit te verhelpen. En dan werd het wel even naar adem happen als het antwoord van de “IAAF Statistics & Documentation Senior Manager” Ottavio Castellini in de mailbox viel … even meelezen ?
“Dear Sir,
Send less useless questions and send a link to this famous meeting in Turnhout
Where I can check this result on the original protocol.
When I will receive the complete results, I will take action.
Easy, is It?”
Gelukkig maakten de “Best regards” nog veel goed. Toch maar – ik geef het ootmoedig toe – een lichtjes gepeperd antwoord (samen met de uitslag) naar de behulpzame Ottavio gestuurd … en (hoera) enkele minuten later stond de ontbrekende prestatie te pronken op de IAAF-rankings. Prima, dus.
Daarna even de “Merel Folens”-truc uitgeprobeerd bij de IAAF en een volkomen “fake” uitslag verstuurd, met de vraag om dit resultaat ook op te nemen in de ranglijsten. Ofwel was Ottavio gealarmeerd door de naam van de afzender, ofwel is de controle bij de IAAF veel performanter dan bij de EAA: deze poging werd doorzien, omdat deze prestatie niet te vinden was in de Belgische ranglijsten. Dat was dus een 10/10 voor de IAAF.
Maar met deze opmerkzaamheid is natuurlijk het basisprobleem niet opgelost: de IAAF beschikt dus niet over ALLE resultaten van ALLE meetings van ALLE nationale federaties en aangesloten landen. Dus ook hun ranglijsten geven geen correct en actueel beeld van de beste wereldprestaties. En dat voor ranglijsten die worldwide als de “Bijbel” worden aanzien … en waar veel atleten – voor de ondersteuning door landelijke autoriteiten – vaak afhankelijk van zijn. Toch maar weer een 0/10 voor de IAAF, wat men moeilijk “amateurs” kan noemen.
Nu goed … Ottavia in Monaco zal er niet van wakker liggen, ik ook niet … maar het geloof in de juistheid van de rankings van IAAF en EAA heeft wel een flinke knauw gekregen. Of beter: is er helemaal niet meer. Wat enkele dagen Sherlock Holmes spelen al niet kan teweegbrengen …
Hugo De Hoon
Plus de besttijd van Vincent Rousseau op de marathon is 2u07’19” en geen 2u07’20”.