KAPE in 2011 … 90 JAAR !!!
June 25, 2024 at 1:42 am

KAPE in 2011 … 90 JAAR !!!

2011 wordt voor onze club wel een héél speciaal jaar … wij vieren immers 90 jaar atletiek in Kapellen. Zo’n kranig oudje zijn we inmiddels, maar dat neemt niet weg dat we nog springlevend zijn. Dat we – voor het eerst – onze nieuwjaarswensen enkel via deze nieuwe website de wereld in sturen en niet meer via het “ouwe getrouwe” clubblad, is er maar één aanduiding van. Maar er komen er ongetwijfeld nog meer …

Omdat tradities – ook in deze gedigitaliseerde wereld – niet vergeten mogen worden, beginnen we alvast met een “klassieker”. Namens het clubbestuur wensen wij al onze atleten, joggers, trainers, juryleden, ouders en supporters, prettige feestdagen en een zeer gelukkig en vreugdevol 2011. En als sportclub kunnen we er niet omheen … ook in het nieuwe jaar mikken we op een flinke portie sportieve successen !

Wie van de stichters van onze club – een handvol Kapelse sportfanaten, stamgasten van café “Des Sports” op het Statieplein (thans Stationsstraat) – zal er in 1921 aan gedacht hebben dat hun troetelkind na 90 jaar – met vallen en opstaan – nog steeds een belangrijke plaats in het sportgebeuren van hun gemeente zou innemen. Op 9 augustus 1921 werd “Athletic Club Cappellen” officieel boven de doopvont gehouden. Deze naam was geheel volgens de tijdsgeest, ook in alle andere sporten werd gekozen voor de Engelse benamingen. Op 21 augustus 1921 werd het “Reglement” van “Athletic Club Cappellen” goedgekeurd. In dit reglement werd aandacht besteed aan de structuur en de financiën van de club, de plichten van de club en haar leden, de werking van het bestuur en het gedrag van de atleten.

Een blik op de stamnummers van de Koninklijke Belgische Atletiekbond (K.B.A.B) leert ons dat de oudste clubs in het land vooral opgericht werden in steden of stedelijke agglomeraties. In Wallonië ging het om Luik, Spa, Charleroi, Doornik en Namen. In de Brusselse regio ontstonden clubs in Brussel, Schaarbeek, Anderlecht en Etterbeek. In Vlaanderen komen Gent, Kortrijk, Aalst, Oudenaarde, Brugge en St.Niklaas op het lijstje voor. En in de provincie Antwerpen zijn de drie oudste clubs gevestigd in Antwerpen (Antwerp en Beerschot) en Mechelen.

“Athletic Club Cappellen” kreeg in september 1947 het stamnummer 20 toegewezen. Op dat ogenblik telde de B.A.B., de Belgische Athletiek Bond, 36 leden. A.C.C. was één van de eerste “kleine” atletiekclubs die zich aansloot. In 1971 vierde de club haar 50-ste verjaardag en mocht zij de titel “Koninklijk” aan haar naam toevoegen en 25 jaar later, in 1996, werd met de viering “KAPE 75” het 75-jarig bestaan van de club op sportieve en feestelijke wijze onder de aandacht gebracht.

Tot 1982 was de “Koninklijke Athletiek Club Kapellen” een feitelijke vereniging. In dat jaar besliste de Vlaamse Atletiekliga dat al de aangesloten verenigingen de vorm van een VZW moesten aannemen. Op 1 juli 1983 werd de VZW “Koninklijke Atletiek Klub Kapellen” opgericht. Samen met de VZW-statuten werd in 1983 meteen ook de nieuwe afkorting van de club – “KAPE” – geregistreerd. En daarmee gaan we nu nog altijd door het leven …

Het spreekt voor zich dat we – met meer dan gewone aandacht – deze heuglijke verjaardag in het zonnetje willen zetten. Onze meetings in 2011 zullen dan ook onder het motto “KAPE 90” worden gepresenteerd. Over de feestelijke aspecten denken we nog hard na … daar lees je ongetwijfeld meer over tijdens de volgende maanden.

Laat ons nu al even bekijken wat we op sportief vlak te bieden hebben in het nieuwe seizoen :

 • vrijdag 29 april : … een avondje Funatletiek.
 • zondag  mei : KAPE 90 werp-, spring- en sprintcriterium.
 • zondag 15 mei : Beker van Vlaanderen A.C. Heren.
 • maandag 4 juli t.e.m. vrijdag 8 juli : zomerkamp “Sport en Atletiek”.
 • zaterdag 13 augustus : KAPE 90 hordemeeting.
 • zondag 4 september : Jeugdmeeting A.A.S.-criterium.
 • zondag 11 september : KAPE 90 meerkampen.
 • zaterdag 8 oktober : KAPE-jogging & Scholencross.

De sportieve activiteit in 2011 stopt natuurlijk niet enkel bij onze eigen organisaties … uiteraard is er ook het “A.A.S.-criterium” voor onze benjamins, pupillen en miniemen, zijn er de diverse wedstrijden in het kader van de “Beker van Vlaanderen” van pupillen-miniemen t.e.m. “Alle Categorieën”, de provinciale jeugdkampioenschappen en het trio kampioenschappen (provinciaal, Vlaams en Belgisch) voor alle atleten vanaf cadet en op het einde van het seizoen de traditionele “BENEGO-cup”, ditmaal in Nederland. Maar daar verneem je – op tijd en stond – nog alle praktische info over.

Wil je nu al een overzicht krijgen over de programma’s voor winter en zomer, klik dan even bovenaan deze pagina op het tabblad “Wedstrijden“. Het winterprogramma – met veldlopen en indoor – is uiteraard al volledig bekend, voor het zomerprogramma kan je daar enkel de – tot nu toe bekende – organisaties ontdekken !

0 likes Allerlei , KAPE Intern
Share: / / /

One thought on “KAPE in 2011 … 90 JAAR !!!

 1. Laura Bonte schreef:

  Bij deze iedereen het bewijs dat Tim Vanhaeren mee de 400 horden loopt op 13augustus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken
Sponsors
Blijf op de hoogte
FitFree
G-Atletiek bij KAPE
G-Atletiek
G-Atletiek bij KAPE
Archief per maand