Kuma Abdi : een natuurtalent
April 17, 2024 at 10:14 pm

Kuma Abdi : een natuurtalent

In het tijdschrift van het Opvangcentrum voor Vluchtelingen in Kapellen, verscheen – naar aankeiding van zijn prestaties op de 5000 m en de 10000 m tijdens de Belgische Kampioenschappen 2005 – een artikel over onze Ethiopische atleet Kuma Abdi. Deze infofolder werd huis-aan-huis in Kapellen bedeeld.


Langeafstandloper Abdi Kouma startte op 9 juli 2005 in Vilvoorde voor zijn eerste Belgisch Kampioenschap (BK) op de piste. In de Brusselse rand ging het om het BK 10.000 meter. In deze eerste wedstrijd eindigde hij als 9de.

Enkele dagen later verschijnt hij aan de start in het Brusselse Koning Boudewijnstadion voor het BK 5000 m. Abdi Kouma, die het stadion voor het eerst betreedt voor een Belgisch kampioenschap, miste met een tijd van 14’55″29 nét het podium, maar zette wel een nieuw persoonlijk record neer.

Abdi Kouma (Abedi Kuma) woont sinds 6 januari 2004 in opvangcentrum Kapellen. De 24-jarige Ethiopiër leerde sporten op school. Dit beperkte zich echter tot kinderspelletjes. In het opvangcentrum speelt hij volleybal met de andere bewoners.

Als Kouma 6 maanden in Kapellen woont, sluit hij zich aan bij KAPE (Kapelse Atletiekclub). In Ethiopië heeft hij nooit in clubverband gesport, echte doorgedreven “training” leert hij pas in België kennen.

KAPE bestaat sinds 1921 en is een atletiekclub in alle disciplines voor bewoners van Kapellen en omstreken. Iedereen kan lid worden, de achtergrond van de leden is niet belangrijk.

Bij KAPE trainde Kouma eerst drie keer per week bij de afstandlopers. Trainer Paul Sauviller zag al snel dat Kouma een getalenteerde loper is, die meer wil dan recreatief lopen (joggen). In het begin was er wel een taalbarrière: alles werd met handen en voeten uitgelegd. Nu volgt Kouma een taalcursus en gaat de communicatie vlotter.

Ook al heeft Kouma veel talent, de resultaten zijn het gevolg van intense training en doorzettingsvermogen. Soms laat zijn gemoedsinstelling het afweten, maar meestal kan hij zijn problemen verwerken door ze “uit te lopen”. Nu probeer Kouma vijf keer per week te trainen onder begeleiding van zijn trainer. Abdi Kouma is een volwaardig lid van KAPE. Ook bij sociale activiteiten, zoals een barbecue bijvoorbeeld, is hij van de partij. Zo krijgt hij de kans om zich toch een beetje thuis voelen.

Abdi Kouma nam al met succes deel aan verschillende wedstrijden. Zo won hij het veldlopen in Ekeren en won hij de zevende Grote Prijs van Borsbeek. Deze kleurrijke figuur is absoluut een aanwinst voor de Antwerpse atletiek. En toch blijft hij bescheiden op de achtergrond ! Dat siert hem en het is ongetwijfeld de reden waarom hij zo geliefd is.


Bron : tijdschrift “Opvangcentrum Vluchtelingen Kapellen” (Fedasil).

0 likes Artikels # ,
Share: / / /

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken
Sponsors
Blijf op de hoogte
FitFree
G-Atletiek bij KAPE
G-Atletiek
G-Atletiek bij KAPE
Archief per maand