Marathon Eindhoven – 12.10.2008 – Eindhoven (NL)
April 14, 2024 at 8:09 am

Marathon Eindhoven – 12.10.2008 – Eindhoven (NL)

Na het succes van de deelname in groep aan de Marathon van Berlijn (2007) én de Antwerp Marathon & 10 Miles (2008), ging het KAPE Jogging Team voor een nieuwe uitdaging in groepsverband: de Marathon van Eindhoven.Deze marathon – die voor de 25ste keer georganiseerd werd en dus een “speciale” medaille opleverde voor alle deelnemers – ging door op zondag 12 oktober 2008. De deelnemers hadden voor deze marathon gekozen wegens zijn speciale sfeer – meer volk rond het parcours dan lopers – én het feit dat daar de mogelijkheid bestond om ook andere afstanden te lopen, zodat ook de niet-marathonlopers van het KAPE JOGGING TEAM aan hun trekken konden komen. Zo kwamen KAPE-ërs aan de start in de marathon én de halve marathon.

De Marathon Eindhoven behoort tot de snelste marathons in de wereld.

 • Een internationale topmarathon (met 2.07.57 een achtste plaats in de wereld in 2007).
 • Met 17.000 deelnemers en 160.000 bezoekers een evenement van formaat.
 • Een groot volksfeest door het Runnersfestival, met meer dan 50 muzikale attracties langs het gehele parcours.
 • Een echte stadsmarathon met een snel parcours én met start en aankomst in het stadscentrum van Eindhoven.
VERSLAG MARATHON

Eindhoven was het marathonproject van het KAPE Jogging Team voor 2008. Na maanden voorbereiding en dessertlopen, was op zondag 12 oktober eindelijk de “grote” dag aangebroken. Om het groepsgevoel – voor zover als nodig – nog wat meer te versterken, werd gekozen voor een gezamenlijke busreis naar de hoofdstad van Noord-Brabant. Meteen ontpopte Hermine zich als een perfecte bushostess door de liefhebbers van pasta en koffiekoeken te voorzien. De koffiekoeken vonden gretige afnemers, voor de koude pasta om half acht op een zondagochtend waren er minder kandidaten. Was het toeval dat vooral de mensen die onder de 3 uur 30 min wilden lopen, kozen voor de koolhydraten en de anderen voor de iets vettere voedselinname ?

Ook de familie Tampère liet zich niet onbetuigd en begon vlijtig cadeauzakjes voor de busreizigers uit te delen. Tot spijt van sommigen zat hier niets eetbaars in, maar het was wel een hele leuke attentie. Met een goed gevuld buikje bereikten we Eindhoven een kleine twee uur vóór de start van de marathon.

Onder de 12 marathonlopers waren er 3 neofieten: Chris Povré, Veerle Feyaerts en Marc Van den Heuvel. Chris en Veerle hadden hun uitstekend vormpeil al niet kunnen wegsteken op de voorbereidende lange duurlopen. Alhoewel ze hier zelf uiterst bescheiden bij bleven en zich uitvoerig bedienden van allerhande clichés (eerste marathon, gewoon uitlopen, …) was het voor waarnemers al lang duidelijk dat zij beiden met 2 vingers in hun respectievelijke neusgaten hun eerste marathon ruim onder de 4 uur én op een gezonde manier zouden uitlopen. En dat deden ze dan ook gewoon in een prachttijd van 3 uur 46 min.

De combinatie van de vele trainingen en een dieet hadden er bij Marc Van den Heuvel voor gezorgd dat hij terug op zijn “trouwgewicht” stond (bron: echtgenote Wendy). En zo scherp staan als een pas getrouwde werpt zijn vruchten af, ook op een marathon. De voldoening bij Marc over zijn sportieve prestatie was achteraf dan ook groot.

De “clash of the titans” Marc Tampère, Edwin Van Steenwegen en Bernard Vandenbroucke werd overduidelijk gewonnen door Marc Tampère in een tijd van 3 uur 04 min. Maar dit maakt de prestatie van Edwin en Bernard natuurlijk niet minder buitenaards, ze moesten die 3 mannen zwart schilderen.

Ook Lucien Poppe gaf sommige twijfelaars lik op stuk. In mei van dit jaar, na “Dwars door Brugge”, moest er nog een bepaald lichaamsdeel van hem op een foto worden “bijgewerkt”. Nu was hier werkelijk niets meer van te bespeuren. Een recente hoogtestage in Peru in combinatie met een ongelofelijke wil en doorzettingsvermogen om toch nog eens zijn P.R. op de marathon te verbeteren, resulteerden in het gewenste resultaat: het P.R. van Lucien op de marathon staat nu op 3 uur 25 min 40 sec … chapeau.

Pierre Wouters volgde in de beginfase nog perfect het tempo van Chris en Veerle. Het was de bedoeling dat hij dit tot het einde zou volhouden, maar jammer genoeg moest hij al vrij snel voor een “plaspauze” aan de kant. Pierre moet wel een enorme blaas hebben want het verschil met Chris en Veerle was uiteindelijk aan de finish meer dan 6 minuten. Of zou Pierre de verslaggever weer “blaaskes” hebben wijsgemaakt ?

Vorig jaar in Berlijn had Liesbeth Koch haar loopmaatje Jorge Figueroa nog koud gepakt door hem in de laatste 500 meter in een ultieme eindsprint het nakijken te geven. Jorge had dit jaar zijn lesje geleerd en nam daarom in de eindfase een kleine “marge” op Liesbeth. Jammer genoeg was dit net niet voldoende om onder de “magische” grens van 4 uur te duiken. Maar eigenlijk loopt Jorge zo graag marathons dat hij het in 2008 nog te “vroeg” vond om eens onder de 4 uur te gaan. Eerder vroeg dan laat zal het dan wel eens “bingo” zijn. Dat hij hiervoor het potentieel heeft, hoeft hij nu alvast niet meer te bewijzen. En hetzelfde geldt trouwens ook voor Liesbeth.

En last but not least is er tenslotte Margot Bogers. Van 5 uur 13 min vorig jaar in Berlijn over 4 uur 47 min in april dit jaar in Wenen tot een eindtijd van 4 uur 28 min in Eindhoven. Gewoon zeggen dat er “progressie” is, zou dus het understatement van het jaar zijn. En dan was nu nog Yves Van Cleef haar “haas”, iemand die af en toe wel eens meer aan eten en drinken dan aan lopen durft te denken. De onderhandelingen dat Lucien haar bij een volgende gelegenheid eens op sleeptouw neemt, zijn nu al volop bezig. God mag weten waar Margot dan ergens uitkomt … (op de marathon).

Met dergelijke knalprestaties van iedereen kon natuurlijk de sfeer op de busreis niet meer stuk. En het werd er alleen maar beter op toen Lucien & Hermine met cava begonnen te trakteren. Yves vond dat zijn broek ook mocht meegenieten en gaf prompt ook een geutje aan zijn broek. Gelukkig stonden hij en zijn broek net op tijd terug droog om toch nog een klein beetje deftig in Kapellen te kunnen arriveren.

Ondertussen hadden de kindjes van Veerle F. en Marc & Wendy een collecte gedaan voor de buschauffeur, als dank om hen eerder op de dag naar een subtropisch zwemparadijs in de buurt van Eindhoven te hebben gevoerd onder toezicht van juf Myriam.

De dag werd afgesloten met een gezellig samenzijn en lekker etentje in de Trattoria. Naarmate de wijn vloeide en de avond vorderde, werden sommige verhalen alsmaar straffer. Jos was – terecht – zo in extase over zijn tijd op de halve marathon dat hij al meteen aan iedereen die het horen wilde, gewaagde uitspraken ging doen over de marathon van Parijs volgend jaar in april.

Maar ook de vermoeidheid begon zich helaas meer en meer te laten voelen. Lucien begon de gevolgen van zijn P.R. aan den lijve te ondervinden en zakte steeds dieper weg op zijn stoeltje. Zodoende was hij het laatste half uur wel nog “fysiek” aanwezig in het restaurant maar was hij mentaal al lang in dromenland aan het nagenieten van zijn knalprestatie.

En zo kwam aan een lange, vermoeiende … maar superleuke dag een einde. Zeker voor herhaling vatbaar. Tot in Parijs … zei Jos.

Yves Van Cleef
VERSLAG HALVE MARATHON


Na maandenlang hard labeur (leuke avondlopen met daarna desserts à volonté) was het dan zover. De langverwachte “marathon” en “halve marathon” van Eindhoven vond plaats op zondag 12 oktober.

7.30 : bijeenkomst aan het Kerkplein waar de bus ons kwam oppikken.

9.15 : aangekomen in Eindhoven gingen de marathonlopers hun nummers afhalen in het Beursgebouw en scheidden onze wegen, omdat de marathon om 11 uur begon en de halve om 14 uur. Deze marathonners bereidden zich mentaal voor op hun moment, wij hadden nog uren de tijd voor we aan het zwoegwerk mochten beginnen. Toch vonden we nog een gaatje om de mannen te voorzien van de nodige drankvoorzieningen. Die moesten we toch nog even in de watten leggen, hé.

Voor de kinderen was er – onder begeleiding – een rit naar een zwemparadijs voorzien.

14 uur : de zon brak door het wolkendek wat betekende dat het meteen zweten werd. Met een flink aantal joggers begonnen we aan ons avontuur. Veerle fungeerde als haas (waarvoor onze dank) voor Wendy en mij. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen, want dit was onze beste tijd die we al ooit gehad hebben. Met ons drieën hebben we hand in hand de eindstreep met een goed gevoel overschreden. Iedereen heeft de halve marathon uitgelopen, maar enkelen kregen last van de maag en de warmte.

Na een welverdiende douche zijn we dan met ons allen terug richting Kapellen gereden, waar we onszelf nog op een lekker eetmaal trakteerden. De sfeer zat er goed in, iedereen was moe, maar voldaan.

Na de gezellige avond zijn we allen naar onze thuisbestemming gereden, waar we lekker onder de wol kropen en nog eens konden nadromen over deze fijne dag die eigenlijk zoveel (leuke) voorbereiding en energie vergt en toch zo snel voorbij vliegt. Dus daarom denk ik dat dit nog wel eens voor herhaling vatbaar is.

Martine BastiaenssensResultaten

Marathon
255 Marc Tampère 3.04’32”
322 Edwin Van Steenwegen 3.11’37”
358 Bernard Vandenbroucke 3.13’45”
514 Lucien Poppe 3.25’40”
889 Veerle Feyaerts 3.46’27”
890 Chris Povré 3.46’27”
1005 Pierre Wouters 3.53’05”
1149 Jorge Figueroa 4.00’40”
1177 Liesbeth Koch 4.03’31”
1260 Marc Van den Heuvel 4.12’48”
1406 Yves Van Cleef 4.28’16”
1407 Margot Bogers 4.28’16”
1/2 Marathon Wedstrijd
485 Hermine De Kimpe 2.16’12”
1/2 Marathon Recreanten
766 Carl Van Tichelen 1.40’43”
1391 Hans Vermeulen 1.46’36”
3872 Nadine Vanpaeschen 2.03’28”
3904 Jos Bosschaerts 2.03’39”
4494 Joan Joosten 2.08’46”
4573 Martine Bastiaenssens 2.09’38”
4577 Wendy Peeters 2.09’40”
4579 Veerle Lambrechts 2.09’40”
4635 Patrick Ide 2.10’17”
4906 Marc Castelyns 2.13’05”
5252 Marcel Donvil 2.17’51”
5428 Els Lammertijn 2.21’06”
5505 Greet Van Ermengem 2.22’46”
5714 Betty Fockenier 2.30’00”
5715 Leen Van Reeth 2.30’00”
5796 Rudi Bentein 2.34’36”

VOORBEREIDINGOnder een zonnetje (maar helaas een beetje veel tegenwind) werd het terras van Kandinsky ingepalmd door KAPE op dinsdag 10 juni. Een twintigtal liefhebbers kwam ter plekke om te brainstormen voor de herfstmarathon. Voor mij was dat redelijk nieuw, maar eigenlijk is het motto om te kunnen deelnemen blijkbaar “afzien met fun”. Ik die dacht dat het vooral over voedsel, trainingen, materiaal, e.d. … zou gaan, had al gauw te weinig tijd om alle suggesties van randanimatie op te pennen. That’s the spirit !

Is alvast genoteerd :

 • op 12 oktober trekken we naar Eindhoven met nu reeds een 11-tal marathonlopers en een 8-tal 1/2 marathondeelnemers.
 • bedoeling is gezamelijk naar ginder te trekken in een … autobus (vertrek rond 7.30 uur).
 • ‘s avonds voorzien we een eetgelegenheid in het Kapelse om terug op krachten te komen.
 • grootste discussiepunt blijkt de kleur van een nieuw te ontwerpen T-shirt, die het ganse gebeuren kracht gaat bijgeven. Moet het nu rose of blauw of nog iets anders zijn ? Er werd alvast een werkgroep aangeduid om tot ongetwijfeld een schitterend resultaat te komen (en Bernard werd vriendelijk verzocht zich meer met zijn specialiteit bezig te houden … zijnde de desserts).
 • besloten is een herstelloop in te lassen in en op Putte-kermis op maandagavond 13 oktober en dit om het “zwarte gat” te vermijden.
 • Louis gaat zorgen voor bananen en bandana.
 • we zoeken verder nog een info-avond in te leggen rond voedsel (dus ook iets serieus), zoeken voor september nog enkele vrijwillige waterboys en -girls (op de fiets waterbevoorrading bezorgen tijdens de langere lopen op zondag), willen nadien ook nog in groep Amsterdam een beetje onveilig maken en hopen tussentijds nog diverse randactiviteiten te kunnen voorstellen.
 • Lucien zoekt nog tijd om het 13-wekenschema te bezorgen, Paul gaat dit ook eens bekijken.
 • Yves wordt aangesproken voor het leveren van looptrajecten.
 • ondertussen is er een speciale ruimte gemaakt op het KAPE-forum zodat we daar verder kunnen afspreken voor de wekelijkse trainingen.

 

Chris Povré.TRAININGENSCHEMA

De trainingen

Als beginnende marathonloper verliest je dikwijls het noorden met de talrijke informatie die je overal kunt vinden. Deze info is meestal dan ook nog volgestouwd met moeilijke termen als lactaatdrempel, fartlek, langzame duurloop. Welke training moet je dan volgen voor je eerste marathon ? Een ding staat vast : een algemeen trainingschema, geldig voor iedere loper bestaat niet. Het beoogde doel is voor iedere loper anders (enkel uitlopen of binnen een scherpe tijd), de tijd die men kan besteden aan trainen kan sterk verschillen, het loopprogramma in de maanden voordien speelt een rol, de training past niet in de agenda … kortom een trainingschema maken is maatwerk. De specifieke marathontraining beslaat tussen 12 à 18 weken, naargelang de duur van de aanloopperiode.

Gezamenlijke trainingen

Een training die heel specifiek is voor de marathon en dan ook in elk marathonschema zit, zijn de lange duurlopen. Tochten van 20 tot 30 km aan een traag maar gelijkmatig tempo vormen een essentieel onderdeel in de laatste weken van de voorbereiding. En dan is het wel leuk dat je deze lange tochten in gezelschap kunt lopen. Bijna elke vrijdag en sommige weekends worden er gezamenlijke groepstrainingen georganiseerd. Elke KAPE-jogger kon aan deze trainingen deelnemen en zo het marathonteam ondersteunen.


VRAGEN VOORAF ?

Kan ik een marathon lopen ?

Fysiek

Om een marathon te lopen moet je lichamelijk in orde zijn. Om te weten of je sportieve inspanningen kan en mag leveren is een bezoek aan de huisarts of een sportmedisch basisonderzoek sterk aangeraden, zeker als het gaat om je eerste marathon. En luister naar je lichaam ! Blijven lopen met pijn kan het einde van je loopcarrière betekenen.

Conditie

Van nul naar marathon op korte tijd : het is mogelijk maar zeker niet verantwoord.  Wie enige kans wil maken om zonder kwetsuren de zware marathontrainingen te overleven moet een zekere basisconditie hebben vooraleer de training aan te vatten. Als vuistregel : je moet in staat zijn om een halve marathon te lopen of een duurloop van minstens twee uren.

Tijd

Trainen voor een marathon kost tijd, veel tijd. Gedurende achttien weken, dien je 3 tot 6 keren per week te trainen, afhankelijk van je beoogde eindtijd. In de eindfase zijn meerdere duurlopen van drie uren gepland.

0 likes Joggings - archief
Share: / / /

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken
Sponsors
Blijf op de hoogte
FitFree
G-Atletiek bij KAPE
G-Atletiek
G-Atletiek bij KAPE
Archief per maand