Opleiding “Initiator Atletiek – nu met “Technisch Brevet”
April 14, 2024 at 7:36 am

Opleiding “Initiator Atletiek – nu met “Technisch Brevet”

Om de opleiding tot “Initiator Atletiek” kwalitatief te verbeteren, moeten de kandidaat-cursisten vanaf 1 januari 2016 in het bezit zijn van een “Technisch Brevet” óf wedstrijdresultaten kunnen voorleggen in minstens één werpnummer, één springnummer en één loopnummer. Voor dit “Technisch Brevet” worden testsessies voorzien op zaterdag 19 december in Heverlee en op dinsdag 22 december en dinsdag 29 december in Gent.

Doel van deze nieuwigheid is om tijdens de opleiding meer aandacht te kunnen besteden aan de aanleervormen (de methodiek) van de verschillende disciplines en minder aan de initiatie van de cursisten zelf. Nadeel van dit systeem is dat de toegang tot de opleiding weer een stukje moeilijker wordt.

Kandidaat-cursisten die zelf atletiek beoefenen of beoefend hebben én die zowel in het lopen, het springen als het werpen minstens éénmaal aan een wedstrijd hebben deelgenomen (vanaf de miniemencategorie), worden vrijgesteld van het “Technisch Brevet” en kunnen zo in de cursus “Initiator Atletiek” instappen. Of één wedstrijd bij de miniemen (in elke soort discipline) een waarborg is voor voldoende atletiekkennis, laten we even in het midden. De uitvinders van deze nieuwe regels zullen daar wel uitgebreid over nagedacht hebben.

Moeilijker wordt het voor de externen zonder atletiekervaring. Om in te stappen dienen zij eerst een “Technisch Brevet” te behalen en daarvoor dienen ze een aantal basistests af te leggen. We overlopen even deze testen:

  • start uit startblok.
  • hindernislopen in een 3-passenritme (lage hindernissen).
  • 15′ lopen op eigen tempo.
  • uitvoeren van een schaarsprong (over een laag touw).
  • uitvoeren van een hurksprong in de verspringbak.
  • polsstoksprong in het zand na een korte aanloop.
  • ruglingse standworp kogelstoten.
  • zijwaartse standworp discuswerpen.
  • speerwerpen met een impulspas.

De kandidaat-cursist moet hiermee aantonen dat hij/zij over de basisvaardigheden beschikt … al lijkt hij/zij wel een mini-meerkamper te moeten zijn vóór hij/zij de cursus “Initiator Atletiek” mag volgen. Of dit de goede methode is om meer instroom naar deze cursus te krijgen, is maar de vraag. Maar ook daar zullen de “kenners” wel ruim aandacht aan besteed hebben.

Om te starten met de cursus “Initiator Atletiek”, worden er vooraf testsessies georganiseerd door de Vlaamse Atletiekliga. Op zaterdag 19 december kan men hiervoor terecht tussen 10 uur en 12 uur in de sportzaal van de KUL aan de Tervuursevest 101 in Leuven en op dinsdag 22 december én dinsdag 29 december tussen 10 uur en 12 uur in de Topsporthal in Gent.

Kandidaat-cursisten die hieraan wensen deel te nemen, dienen zich uiterlijk één week vooraf aan te melden bij Paula Vanhoovels via mail naar paula@val.be.

Heb je voldoende atletiekervaring, krijg je vrijstelling van dit “Technisch Brevet” bij de start van een cursus “Initiator Atletiek”. Ook voor deze vrijstelling moet men contact opnemen met Paula Vanhoovels, met alle nuttige info (locatie, datum, e.d. … van de wedstrijden in de verschillende disciplinevormen). Studenten bachelor L.O., bachelor “Sport en bewegen” en master L.O. zijn vrijgesteld van deze toegangsvoorwaarden.

Alle info over de trainersopleidingen in de atletiek, kan je vinden op deze pagina van de VAL-website.

Logo VAL

0 likes Trainingstips # , ,
Share: / / /

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken
Sponsors
Blijf op de hoogte
FitFree
G-Atletiek bij KAPE
G-Atletiek
G-Atletiek bij KAPE
Archief per maand