Stef Vanhaeren : beste wereldjaarprestatie 2009
July 18, 2024 at 12:27 pm

Stef Vanhaeren : beste wereldjaarprestatie 2009

Op het einde van het jaar worden de wereldranglijsten van de atletiek opgemaakt door de IAAF, de internationale atletiekfederatie. Met zijn tijd van 51”09 op de 400 m horden voor scholieren-jongens heeft Stef Vanhaeren niet alleen zijn eigen Belgisch record van 2008 verbeterd, maar zette hij ook de BESTE WERELDJAARPRESTATIE voor 2009 in deze discipline én in zijn categorie neer.


Deze superprestatie leverde hij tijdens het EYOF (European Youth Olympic Festival), een multi-sportevenement voor jonge atleten, waaraan de 49 lidorganisaties van de Europese Olympische Comités (EOC) deelnemen. In 2009 werd dit georganiseerd in Tampère (Finland). Voor het eerst werd een KAPE-atleet geselecteerd voor deelname aan een dergelijk internationaal kampioenschap, een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van de club. Dat hij er dan ook nog met de gouden medaille aan de haal ging, was nog een extra toetje op de taart.

De wedstrijden stonden gepland van maandag 20 juli t.e.m. vrijdag 24 juli 2009. Stef Vanhaeren kwam daar zowel individueel – op de 400 m horden – als in teamverband – met het Belgische 4 x 100 m aflossingsteam – aan de start. Op woensdag moest hij de eerste keer in de startblokken voor de reeksen van de 400 m horden. In zijn reeks werd Stef Vanhaeren afgetekend winnaar in een tijd van 52”25. De winnaar in de andere reeks – de Italiaan José Reynaldo Bencosme De Léon – klokte daar als eerste af in 52”99. Met de snelste tijd uit de reeksen bombardeerde Stef zich meteen tot de grote favoriet voor de titel.

En deze favorietenrol nam hij op donderdag met brio op zich. In de finale van deze 400 horden overtroefde hij – met ruime voorsprong – alle andere deelnemers. In een tijd van 51”09 werd hij afgetekend winnaar op dit nummer. Deze supertijd was niet alleen goed voor de GOUDEN medaille, Stef verbeterde hiermee ook zijn persoonlijk record … en zette hiermee een nieuw Belgisch record, een nieuw EYOF-kampioenschapsrecord én de BESTE WERELDJAARPRESTATIE bij de scholieren op de tabellen. Stef gaat hiermee een erg internationaal getint gezelschap vooraf : 2de is Norge Sotomayor (Cuba – 51”30), 3de Weng Cheng (China – 51”35), 4de Jeremiah Kipkorir Mutai (Kenia – 51”45) en 5de (en tweede Europeaan) José Reynaldo Bencosme de Léon (Italië – 51”50).


Hier de officiële eindtabel van de IAAF :

Hugo De Hoon

0 likes Artikels # , ,
Share: / / /

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken
Sponsors
Blijf op de hoogte
FitFree
G-Atletiek bij KAPE
G-Atletiek
G-Atletiek bij KAPE
Archief per maand