Stef Vanhaeren: “Sterallures zijn aan mij niet besteed”
June 13, 2024 at 3:08 am

Stef Vanhaeren: “Sterallures zijn aan mij niet besteed”

Na zijn uitstapje naar het EYOF in Finland werd Stef Vanhaeren geïnterviewd voor het gemeentelijk infoblad “INFO KAPELLEN” in de rubriek Bekend Kapellen bekent”. Dit kwamen we te weten via de sterreporter van dit blad :

Hordenloper Stef Vanhaeren boekt in Finland beste wereldjaarprestatie.
Zou je ons geloven als we je vertelden dat de snelste 17-jarige hordenloper op deze aardbol in Kapellen woont? Wel, het is effectief zo en misschien ken je hem wel : Stef Vanhaeren. Eind juli liep deze KAPE-atleet op het Europees Jeugd Olympisch Festival in Finland naar goud op de 400 meter horden en dit in een nieuwe wereldjaarprestatie bij de scholieren. Reden genoeg zo dachten wij om deze jonge Kapellenaar te bombarderen tot bekende Kapellenaar. “Ik besef de impact van die gouden medaille nog niet goed” klinkt Vanhaeren nuchter.

Stef, kan je je kort even voorstellen voor de mensen in Kapellen die je nog niet kennen ?

Stef: Ik ben momenteel 17 jaar en doe al 10 jaar aan atletiek in de atletiekclub KAPE in Kapellen. De 400 meter horden is mijn voornaamste discipline, maar af en toe train ik ook op de 100 meter en 200 meter spurt. Ik ga nog naar school in Ekeren, waar ik de richting STW (Sociaal-Technische Wetenschappen) volg. Ik heb bewust niet gekozen voor de sportschool, omdat ik naast de sport ook nog andere dingen wil doen. Het moet voor mij niet van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat sport zijn.

Hoeveel uren ben je per week met je sport bezig?

Stef: Je moet toch rekenen op 5 keer 1,5 uur trainen. Daarbij moet je nog de voorbereidingen en de wedstrijden rekenen, vaak in het weekend en vakanties, maar soms ook tijdens examenperiodes op school. Het vergt veel van mijn vrije tijd, maar ik doe het met alle plezier. Het is trouwens door mijn broers dat ik met atletiek ben begonnen. Mijn klasgenoten gingen liever voetballen, maar ik koos voor de piste.

Vanaf wanneer was het duidelijk dat je talent had?

Stef: Dat was eigenlijk al redelijk vroeg. Ik verbeterde al snel het clubrecord in mijn discipline en even later werd ik al provinciaal kampioen.

Intussen heb je je palmares al stevig uitgebreid. Ben je een echte topper in wording?

Stef: Wat betreft de 400 meter horden hoor ik inderdaad bij de beteren van de wereld in mijn categorie. Dat bewees is toch op het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF) in Finland, waar ik niet alleen goud behaalde, maar ook de beste wereldjaarprestatie bij de scholieren neerzette.

In deze Europese titel degenen waar je het meest trots op bent?

Stef: Ja, ongetwijfeld. Een Belgische of een Vlaamse kampioenstitel pakken is natuurlijk ook meuk, maar die gouden Europese medaille in Finland bezorgt me toch de meeste voldoening, omdat de volledige Europese top daar vertegenwoordigd was.

Klopt het dat je chrono daar goed was voor een Belgisch record?

Stef: Dat was inderdaad mooi meegenomen. Mijn tijd van 51”09 was trouwens ook een verbetering van het tornooirecord. Het speelde al van het begin van het seizoen door mijn hoofd dat ik dat kon halen, maar tussen de Europese toppers moet je het nog altijd waarmaken natuurlijk. Eigenlijk besef ik het nog altijd niet goed, al hebben mijn trainers me er al vaak op gewezen dat het echt wel een schitterende tijd is.

Wat zijn je ambities op het vlak van atletiek?

Stef: Als het even kan, wil ik er graag mijn beroep van maken, maar ik ben tegelijk wel realistisch. Voor hetzelfde geld loop ik morgen een blessure op en kan mijn carrière voorbij zijn. Voorlopig wil ik nog zoveel mogelijk genieten en niet teveel stilstaan bij mijn toekomst. Er is wel interesse van Topsport Vlaanderen, maar tot concrete contacten kwam het voorlopig nog niet. Ik maak me er nog niet druk om.

Wat zijn je sterke en zwakke punten als hordenloper?

Stef: Mijn lengte is alvast een grote troef, maar op termijn moeten mijn techniek en kracht nog beter. Ik heb nog tijd, dus ik hoop dat ik zo verder evolueer. Volgend seizoen worden de horden ook iets groter, dus op dat vlak ga ik alvast een nieuwe uitdaging aan.

Is er een sporter/atleet waar je een grote bewondering voor hebt?

Stef: Edwin Moses, de Amerikaanse hordenloper die in de jaren 70 en 80 de pannen van het dak liep als hordenloper. Hij won gedurende een aantal jaren onafgebroken elke finale en verbeterde liefst vijf maal het wereldrecord. Daarnaast heeft Moses ook twee Olympische titels op zijn naam staan. Vooral zijn charisma en uitstraling maken dat ik veel bewondering voor hem heb.

Wat trekt jou net aan in atletiek?

Stef: Omdat alle sporten ontstaan zijn uit de atletiek draagt deze sporttak iets mythisch mee, vind ik. Het is bovendien een sport die nooit liegt. Je kan je bijvoorbeeld nooit verschuilen achter een mindere ploegprestatie, want je doet het individueel, tenzij je natuurlijk de 4×100 afwerkt. Nog een voordeel is dat je er weinig materiaal voor nodig hebt. Motivatie en doorzettingsvermogen zijn dan weer onontbeerlijk in deze sport. Al vind ik wel dat de lonen van atleten nog beter mogen. Zeker om jongeren met talent te motiveren om er volledig voor te gaan. Nog te vaak haken talentvolle jongeren af, omdat ze te weinig steun krijgen om door te zetten.

Jouw prestaties maken van jou stilaan een bekende Kapellenaar. Merk je momenteel al iets van die status?

Stef: Nee, voorlopig heb ik daar nog geen last van en dat mag ook gerust zo blijven. Een bekende status kan een sporter enkel maar uit evenwicht brengen. Sterallures zijn trouwens niet aan mij besteed hoor.

Ok, maar met deze prestatie ben je wel goed op weg om de titel van sportfiguur 2010 te pakken …

Eerlijk gezegd hoop ik wel stiekem op die erkenning, maar net als andere jaren is de kans groot dat ik het weer zal moeten afleggen tegen judoka Catherine Jacques zeker…(lacht).

Geen probleem Stef, wij doen dit jaar het nodige…


Bron : Info Kapellen – 03-2009


Met dank aan de gemeentelijke informatiedienst van Kapellen voor de toelating tot overname van dit artikel.

0 likes Artikels # ,
Share: / / /

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken
Sponsors
Blijf op de hoogte
FitFree
G-Atletiek bij KAPE
G-Atletiek
G-Atletiek bij KAPE
Archief per maand