20 % verhoging tarieven sportinfrastructuur Gemeente Kapellen
July 18, 2024 at 11:56 am

20 % verhoging tarieven sportinfrastructuur Gemeente Kapellen

Dat de gemeente Kapellen in geldnood zit, wordt nu wel helemaal duidelijk. Na “zware berekeningen” worden de tarieven voor de sportinfrastructuur (uitgezonderd de tarieven van het zwembad die al eerder werden verhoogd met 25 %), opgetrokken met gemiddeld 20 % en wordt het onderhoud (voor een deel) doorgeschoven naar de sportclubs. Ook naar de onze …

Via verschillende formules wordt deze prijsverhoging doorgerekend aan de lokale clubs, enerzijds via een gewone verhoging per uur bij gebruik van de sporthallen, anderzijds door een nieuwe berekening per lid van de sportclub voor wat de outdoorinfrastructuur betreft. In de nieuwe formule is echter het onderhoud van de kleedkamers en het sanitair door de gemeente NIET meer inbegrepen. De outdoorclubs worden verplicht zelf het onderhoud van kleedkamers en sanitair op zich nemen.

Wat het gebruik van de sporthallen (KTA en Hoogboom) betreft, deelt KAPE dus ook in de klappen van de tariefverhoging van 20 %. Het afhuren van de beide zalen stijgt van 7,50 € per uur naar 9 € per uur. Wat de atletiekpiste betreft, is het moeilijk voorspellen wat het wordt. Deze tarieven worden nu immers berekend via een andere formule. De nieuwe retributie wordt berekend op basis van het aantal leden van de club … wat slechts op het einde van het atletiekseizoen gekend is. Voor elk lid dienen we voortaan 5 € te betalen. Vroeger stond daar – alleen voor de atletiekpiste – een uurtarief van 10 € per uur training tegenover. Enige voorzichtigheid om daar nu al exacte conclusies uit te kunnen trekken is dus geboden. De voetbalclubs kunnen de pil nog verzachten: indien ze zelf instaan voor het maaien en belijnen van hun terreinen, worden ze vrijgesteld van retributie (huurgeld) en betalen ze nog altijd niets voor hun infrastructuur. Een dergelijke afkoopmogelijkheid is voor onze club echter niet voorzien in het reglement.

Dat het totaal van sportclubs in onze gemeente fors extra in de buidel zal moeten tasten, staat als een paal boven water. Al kunnen we enig begrip opbrengen voor een prijsverhoging, gezien de geldende tarieven al 15 jaar ongewijzigd zijn gebleven (vermits het reglement niet in een indexering voorzag), kunnen we dit moeilijk een “prijsverhoging” maar eerder een “prijsschok” noemen.

Zelfs mét enig begrip blijft een stijging met 20 % iets om U tegen te zeggen … elke club kan nu aan het rekenen gaan, want op maandag 20 april wordt dit nieuwe “retributiereglement” (op voorstel van het schepencollege) door de meerderheidspartijen Open VLD en N-VA ongetwijfeld goedgekeurd. En de clubs … die kunnen op zoek naar extra inkomsten én (voor de outdoorclubs) naar een klusjesman of -vrouw voor het onderhoud ! Vanaf 1 september 2015 gaat deze nieuwe regeling immers in voege.

Gemeente Kapellen - Logo

0 likes Allerlei # , , , ,
Share: / / /

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken
Sponsors
Blijf op de hoogte
FitFree
G-Atletiek bij KAPE
G-Atletiek
G-Atletiek bij KAPE
Archief per maand