Bart schiet er op los … als starter !
December 11, 2023 at 3:49 am

Bart schiet er op los … als starter !

Elke club in de Vlaamse Atletiekliga moet (verplicht) een aantal juryleden leveren voor het begeleiden van wedstrijden. Bart Van Laer startte als jurylid voor onze club in 2007 en zette dit seizoen een stapje hoger in de hiërarchie als “starter”. Met het pistool in de hand, trekt hij nu door atletiekland. Een voorbeeld voor nieuwe juryleden ? Graag !Reglementair zijn alle Vlaamse atletiekclubs verplicht om een aantal juryleden te leveren aan de Vlaamse Atletiekliga. Voor KAPE ligt dit verplichte aantal op 8 juryleden. Haal je dit als club niet dan worden er forse boetes aangerekend door de federatie. Momenteel zit KAPE onder dit verplichte aantal, zodat wij op zoek zijn naar nieuwe kandidaten voor deze functie.

Ieder weekend is er wel een wedstrijd waaruit de ongeveer 20.000 actieve leden van de Vlaamse Atletiekliga kunnen kiezen. Voor de ene atleet telt het competitieve, een ander atleet houdt het liever recreatief maar op het einde van een wedstrijd willen ze allebei wel hun resultaat kennen. Hiervoor kunnen ze terecht bij de vele juryleden. Misschien iets voor jou ? Steek je graag een handje toe terwijl je zoon of dochter deelneemt aan een atletiekwedstrijd ? Heeft je zoon of dochter afgehaakt maar wil je toch betrokken blijven in de atletiek ? Dan is een plaats in het jurycorps – namens KAPE – misschien iets voor jou !


Er zijn momenteel twee mogelijkheden om als jurylid aan de slag te gaan.


CLUBJURYLID

Als clubjurylid engageer je je om jurytaken uit te voeren binnen je eigen club. Je wordt nooit opgeroepen om te jureren op andere terreinen of bij andere clubs. Deze functie beperkt zich tot de basistaken van een jurylid tijdens een meeting en dit voor alle mogelijke disciplines.

Hoe behaal je het brevet van “clubjurylid” ?

Voor dit brevet volstaat het om een dagopleiding te volgen. Deze bestaat uit een theoretisch deel en een praktische rondleiding op de piste. Na deze dagopleiding kan je aan de slag als “clubjurylid” en ontvang je een jurybadge.

Deze opleiding is gratis. Minimumleeftijd tot deelname is minstens 16 jaar op 31 december van het jaar waarin je deelneemt. De eerstvolgende opleiding in de provincie Antwerpen gaat door op zaterdag 18 maart vanaf 9 uur in de kantine van ACBR in het Louis De Winterstadion (gemeentepark) te Brasschaat.

Vermits elke club verplicht is om een aantal juryleden beschikbaar te stellen bij de Vlaamse Atletiekliga, is dit een perfecte formule om onze club – op het vlak van de juryleden – een handje toe te steken. Heb je interesse om dit brevet te behalen, neem dan contact op met het clubsecretariaat via mail op kape@val.be of met de clubsecretaris tijdens de trainingen.

In een tweede fase kan je dan (eventueel) overstappen naar de status van jurylid van niveau I (maar dat is absoluut geen verplichting).


JURYLID NIVEAU I

Als jurylid niveau I engageer je je om jurytaken uit te voeren binnen je eigen vereniging, maar ook bij andere verenigingen. Als jurylid niveau I kan je, indien je na verloop van tijd voldoende ervaring hebt opgedaan, ook als “chef” verantwoordelijk worden voor een proef of functie.

Hoe behaal je het brevet van jurylid niveau I ?

Je volgt een dagopleiding bestaande uit een theoretisch deel en een praktische rondleiding op de piste, gevolgd door een korte schriftelijke evaluatie. Nadien loop je stage tijdens 3 wedstrijden en treed je daarbij éénmaal op bij het lopen, éénmaal bij het werpen en éénmaal bij het springen.

Na een positieve evaluatie van deze stage ben je een volwaardig jurylid niveau I. Je ontvangt een bestendige gratis toegangskaart voor alle wedstrijden, een jurybadge en de nederlandstalige versie van het IAAF-reglementenboekje.

Deze opleiding is gratis. Minimumleeftijd tot deelname is minstens 16 jaar op 31 december van het jaar waarin je deelneemt. De eerstvolgende opleiding in de provincie Antwerpen gaat door op zaterdag 18 maart vanaf 9 uur in de kantine van ACBR in het Louis De Winterstadion (gemeentepark) te Brasschaat.

Interesse ? Neem dan contact op met het clubsecretariaat via kape@val.be of bij de clubsecretaris tijdens de trainingen.

Foto’s: Annick Van Gerwen

0 likes Allerlei # ,
Share: / / /

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken
Sponsors
Blijf op de hoogte
FitFree
G-Atletiek bij KAPE
G-Atletiek
G-Atletiek bij KAPE
Archief per maand