Berenloop – 07.11.2010 – Terschelling (NL)
April 17, 2024 at 9:54 pm

Berenloop – 07.11.2010 – Terschelling (NL)

Willem Barentsz, afkomstig van Terschelling, probeerde in de zestiende eeuw via het noorden naar Azië te varen, maar bleef steken tussen de ijsschotsen op Nova Zembla. Door het jagen op beren had de bemanning voedsel en de noodzakelijke vitaminen om te overwinteren. En zo kwam de marathon aan haar naam: de Berenloop.De Berenloop wordt als de zwaarste marathon van Nederland beschouwd en is zeker één van de mooiste marathons van de 20 waar ik heb aan deelgenomen. De start werd gegeven aan de Brandaris, een 55 meter hoge vuurtoren en het handelsmerk van Terschelling. Dit gebeurt op een wel heel bijzondere manier: met een brullende scheepshoorn.

Met de eerste kilometers werden de dorpjes aan de zuidkant van het eiland verkend. Er stond een lichte bries op kop en spontaan werden er talrijke “busjes” gevormd. Na deze opwarming doken we het natuurgebied de Boschplaat in, waar je – op knisperende schelpenpaden – het eeuwigdurend gevecht tussen zee en land kon aanschouwen. Zand, water en wind hebben er een uniek landschap geboetseerd. Achter een hoge duinenrij vormen vennen, schorren en slenken de perfecte habitat voor talrijke soorten vogels.

De glooiende duinen en de kopwind begonnen hun tol te eisen, maar gelukkig kwam er na 20 km een keerpunt en werd terug koers gezet naar de Brandaris. De wind was plots een aangename bondgenoot.

Op km 33 kwam het orgelpunt en mochten alle lopers het strand op, na een klim over de duinen. Het tij was gunstig (eb), hierdoor kon er op tamelijk vast zand gelopen worden. De rol van “man met de hamer” werd ditmaal overgenomen door Neptunus, die met zijn drietand de lopers belaagde die zich zo dicht bij zijn domein waagden.

Maar ik kon aan de drietand ontsnappen en op km 36 het strand verlaten. Tot mijn verbazing met een veel betere tussentijd dan verwacht. Dit gaf me een boost voor de laatste kilometers. Met een ‘berentijd” van 3:30:52 was ik na afloop dan ook in opperbeste stemming. Dit werd er niet slechter op na het nuttigen van een Willem Barentsz oorlam, de lokale specialiteit !

Lucien Poppe

0 likes Joggings - archief #
Share: / / /

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken
Sponsors
Blijf op de hoogte
FitFree
G-Atletiek bij KAPE
G-Atletiek
G-Atletiek bij KAPE
Archief per maand