Course du Souvenir – 11.11.2007 – Ploegsteert
July 18, 2024 at 10:40 am

Course du Souvenir – 11.11.2007 – Ploegsteert

Zondagochtend 11 november vertrekken Jorge en ik naar Ploegsteert om er de ‘Course du Souvenir” te lopen. Inschrijven kan je via het web ten laatste 10 dagen op voorhand en op 1 november doen we dat op de valreep voor de 21.1 km. Sheer Madness !!!


Op enkele kilometers voor Ploegsteert wijzen uiterst vriendelijke mensen ons de parkeerplaats om vandaar uit met een navette te vertrekken naar de dorpskern. Organisatorisch verloopt hier alles zeer vlot (vergeleken met Hasselt) en we blijven lief en beleefd voor elkaar! Ik ga manlief nodig hebben om door deze eerste halve marathon te geraken.

De attracties vallen letterlijk in het water en voorlopig krijgen de weergoden van alles de schuld en dat blijft zo de halve koers. Het startschot knalt en naast ons loopt een vrouw met hond en het lijkt of zelfs de hond het even niet ziet zitten! De fanfare blaast er op los en wat verder spelen 2 pipers prachtige Schotse deuntjes onder luid applaus van de lopers. Maar het is bitter koud en onze petten kan je uitwringen.

We lopen over betonnen baantjes die bruin kleuren van de vettige aarde en uitgelopen koeienvlaaien. Aan de sporadische hoeves worden we aangemoedigd door boerenfamilies die op het erf of achter de vensters staan. Na 6 km begint de weg zacht te stijgen door een prachtig bos. Zij die 8 km lopen draaien hier af. Eindelijk stopt de regen maar de windvlagen houden aan. We passeren oorlogsgedenktekens van “de Grooten Oorlog”. Ik denk even aan mijn grootouders die naar deze streek vluchtten in ’40 in de hoop Frankrijk te bereiken. Hier in de buurt lieten ze mijn vader achter bij boerin Zulma. De zon begint te schijnen en dan pas merk je hoe mooi dit land is.

Op 16 km (Jorge zegt: 1.36’) realiseer ik me dat ik niet slecht bezig ben: in het slechtste geval loop ik 2.20’ , in het beste 2.12’. Regelmatig krijg ik commentaar: je versnelt, je loopt te traag, denk aan je reserve, blijf achter die madame lopen uit de wind, etc … . Terecht, uiteraard ! Ongedisciplineerde loopster ! Roekeloos en wispelturig ! Op 18 km: ik zit in een dip en die kost me veel tijd. We passeren weer een kerkhof bezaaid met jonge soldaten en ik schaam me. Afzien? Neen, voorwaarts naar de meet!

Even rolt er een belachelijke traan over mijn wang en omhels “Private Soldier” Jorge die met veel geduld en toewijding me door de linie naar de meet bracht. Na een Aquarius en Ploegsteertbier trakteren lokale boeren ons op een appel en later op een heerlijke pompoensoep. Ploegsteert … ’course du souvenirs’ … in mijn geheugen gegrift.

Veerle LambrechtsRESULTATEN

Jorge Figueroa en Veerle Lambrechts : 2.09’14”

0 likes Joggings - archief #
Share: / / /

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken
Sponsors
Blijf op de hoogte
FitFree
G-Atletiek bij KAPE
G-Atletiek
G-Atletiek bij KAPE
Archief per maand