De hordezomer van Stef Vanhaeren
June 25, 2024 at 2:55 am

De hordezomer van Stef Vanhaeren

In het atletiektijdschrift “Atletiekleven” verscheen in november 2007 een stukje van Hans Vanbesien over Stef Vanhaeren.


Stef Vanhaeren scoorde het best. De Kapellenaar zette er afgelopen zomerseizoen als enige bij de cadetten jongens een nationaal record neer. Hij bracht de bestwaarde van de 300 m horden, die met 37″79 sinds 1990 op naam van Fabien rase stond, op 37″75. Die prestatie kwam ook bij de nieuwe recordhouder als een aangenaame verrassing aan. “Toegegeven: ik was vorig jaar als eerstejaars al goed bezig. Ik snelde toen de 300 m H af in 40″82 en duldde bij het B.K. enkel de één jaar oudere Bert Pluym voor mij. Dat deed nu van goud dromen, maar nog niet van een nationaal record. Toch niet bij de aanvang van het seizoen. Twee seconden verbeteren kon. Maar een duik onder de 38 seconden sloot ik uit. Ik focuste mij wel meer dan ooit op de horden. Zo legde ik mij niet meer op de meerkampen toe. Ik had er met mijn 1 m 84 voor 60 kg genoeg gestalte voor en gaf vorig jaar met een winnende 4137 p bij het P.K. als 8ste en 2de eerstejaars op de ranglijsten slechts 101 punten toe aan Rodric Seutin. 7 van de 8 disciplines lagen mij. Het polsstokspringen bleek de uitzondering op de regel. Ik haalde bij mijn beste meerkamp amper 1 m 90 en verwachtte weinig verbetering. Zinloos om daarmee door te gaan. Dat bracht ook een trainerswissel teweeg. Ik stapte van Hubert Hendrickx naar Paul Sauviller over.”

Stef Vanhaeren zette zijn beste hordechrono’s zonder uitzondering bij kampioenschappen neer, nooit bij regionale meetings. Het begon op 29 april bij het P.K. in Lier met 40″19. Hij dook een week later op dezelfde piste bij de BVV-jeugd met 38″72 voor de eerste keer onder de magische 40 seconden grens. Het KVV, dat nochtans ook in Lier plaatsvond, paste niet helemaal in dat rijtje. Stef strandde er op 20/100 van zijn besttijd. “Ik verbleef in juli enkele weken op gezinsvakantie in Tunesië. De zon, de zee en het strand nodigden er niet uit tot harde fysieke inspanningen. Een piste bleek er ook letterlijk ver weg. Amper twee weken later volgde het KVV. Dat kwam te vroeg. Vooral de 200 m viel tegen. Ik startte met 22″84 achter mijn naam, de beste jaarprestatie, maar kwam pas als 2de na 23″44 aan. Jorg Hoet was mij te snel af. Bij het BK begin september in Nijvel kwam er opnieuw vooruitgang. Ik klokte de 300 m H-finale af in 38″21. Mijn eerste BK-goud was binnen. Ik klonk ‘s avonds een glaasje champagne met mijn broers. Mijn ouders en de trainer vierden ook mee. Enkele dagen later verscheen een foto met tekst in de Gazet van Antwerpen. Mooi, maar nog niet het moment om op de lauweren te rusten. Het nationaal record kwam bij het BK binnen bereik. Ik hoefde er nog “slechts” 42/100 af te knijpen. Er restte enkel nog de provinciale match in Tongeren om het waar te maken.” Ook dat liep van een leien dakje. Stef Vanhaeren, die dagelijks de 10 km naar school met de fiets aflegt, snelde de afstand in 37″75 af.

Hans VanbesienMet dank aan “Atletiekleven” voor publicatie.

0 likes Artikels # ,
Share: / / /

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken
Sponsors
Blijf op de hoogte
FitFree
G-Atletiek bij KAPE
G-Atletiek
G-Atletiek bij KAPE
Archief per maand