Verslag Europees Kampioenschap Beloften – 11.07.2013 t.e.m. 14.07.2013 – Tampère (FIN)
June 13, 2024 at 3:43 am

Verslag Europees Kampioenschap Beloften – 11.07.2013 t.e.m. 14.07.2013 – Tampère (FIN)

Stef Vanhaeren plaatste zich voor het 9de “Europees Kampioenschap Beloften” (u23) in de Finse stad Tampère voor de 400 m horden.  Hij wist zich met 51″35 – jammer genoeg – niet te plaatsen voor de halve finales. Spektakel echter op zondag 14 juli: met “Team Belgium” won Stef  ZILVER op de afsluitende 4 x 400 m in een tijd van 3’04″90 ! Proficiat !

4 x 400 m Tampère

… meer foto’s van Luc Vanhaeren

[shashin type=”album” id=”127″ size=”small” crop=”n” columns=”1″ caption=”y” order=”date” position=”center”]

DONDERDAG 11 JULI

In de reeksen stootten de 3 snelsten van elke reeks en de 4 beste verliezerstijden door naar de halve finales. De tijd van Stef was te traag voor een plaatsje in dit gezelschap. De tweede Belg in dit nummer – Erik Heggen – plaatste zich met een persoonlijk record van 50″91 nipt als laatste van de verliezerstijden voor de halve finale.

De snelste tijd in deze reeksen was voor de Brit Niall Flannery, winnaar van reeks 1 in 49″97. Een andere Brit Sebastian Rodger won reeks 2 met 50″87, de Serviër Emir Bekric was winnaar van reeks 3 in 50″48 en de Ier Thomas Barr klokte als eerste in rreks 4 50″11.

De commentaar van Stef zelf uit Tampère : “Het is mijn eigen fout. Ik heb niet MIJN wedstrijd gelopen, geforceerd in de eerste helft en betaald op het einde. Nu ben ik teleurgesteld, maar de wereld is niet vergaan. Hopelijk kunnen we met de 4 x 400 m-ploeg nog iets laten zien.”

De uitslag van de reeks zag er zo uit:

Tampère - 400 H Reeks 2

Stef zal een flinke ontgoocheling te verwerken krijgen … onze steun heeft hij alvast !

Maar nu kan hij voluit ingezet worden op de 4 x 400 m. Zaterdag in de reeksen en zondag in de finale (mocht het Belgisch viertal zich kwalificeren), maakt hij deel uit van “Team Belgium”.

ZATERDAG 13 JULI

Op zaterdag kwam Stef Vanhaeren met het Belgische estafetteteam uit in de 2de reeks van de 4 x 400 m. Samen met Seppe Thijs, Sebastien Lins en Dylan Borlée eindigde hij als 2de in een tijd van 3’07″09, nà winnaar Italië in 3’06″98. Met deze 2de plaats kwalificeerde het Belgische viertal zich rechtstreeks voor de finale op zondag. Duitsland werd in deze reeks 3de in 3’07″21, nog heel wat sneller dan de winnaar van de eerste reeks Rusland in 3’09″33.

De uitslag:

Tampère - 4 x 400 reeks

ZONDAG 14 JULI

De afsluiter van deze Europese kampioenschappen voor beloften werd een spektakelstuk. Het Belgische team werd vice-Europees kampioen en haalde ZILVER. In het verbouwde Belgische team werd de (in de reeksen) bleke Sébastien Lins vervangen door spurtkanon Julien Watrin. Stef –  die overigens een indrukwekkende 400 m liep –  kreeg in de finale het gezelschap van Seppe Thijs, Dylan Borlée en Julien Watrin.

Met een tijd van 3’04″90 eindigde “Team Belgium” nipt nà Rusland (3’04″63) en vóór Italië (3’05″10). 6 landenteams liepen onder de 3’06 … een spannende strijd werd het dus alleszins.

Deze zilveren medaille met het team zal zoet smaken voor Stef Vanhaeren, die individueel na de 400 m horden erg ontgoocheld moet zijn geweest. Zo mocht hij – alweer in Tampère – op het podium plaatsnemen met een zilveren plak rond de nek ! Met 3’04″90 tekende het Belgisch kwartet, bovenop de medaille, voor de op twee na snelste Belgische chrono aller tijden. En of de toekomst in de 4 x 400 m verzekerd is !

Proficiat !

De uitslag:

Tampère - 4 x 400 Finale

4 X 400 m 2

Wil je de beelden van de – fantastisch spannende – 4 x 400 m estafette – mét Stef Vanhaeren op het “WK U23” – nog eens herbekijken, dan moet je HIER zijn. En ook een interview (in het Engels) met alle teamleden is HIER te bekijken.

En de samenvatting van de gebeurtenissen in Tampère (geplukt van de Facebook-pagina van Stef zelf) is ook waard om te lezen:

“Wat heb ik nu weer meegemaakt. Hoe dit kampioenschap is verlopen had ik absoluut niet kunnen voorspellen. Eerst en vooral dat ik niet door mijn reeksen geraakte was een absolute verrassing. Ik heb daar donderdagavond een nachtje van wakker gelegen, absoluut normaal als je maanden naar deze wedstrijd uitkijkt en dan zoiets meemaakt. Vrijdag mijn teleurstelling geaccepteerd en mij zaterdag volledig opgeladen voor de reeksen van de 4×400 m aflossing.

Lopen we dan daar plots de 2de snelste tijd van alle deelnemers, met 6 landen op een zakdoek van elkaar. We hadden bewezen dat we thuis hoorden op dit kampioenschap en dat nu alles mogelijk was.

Zondag was heel simpel, iedereen wist wat hij moest doen, keihard lopen en dan hadden we een kans op een medaille, we konden ook 6de worden maar het belangrijkste was dat iedereen vocht tot de laatste meter.

Een enorm spannende dag, enorm spannende wedstrijd, 2de worden… FANTASTISCH! Meer moet ik daar niet over zeggen. Elk van ons heeft de 400 m van zijn leven gelopen, een toptijd, een topprestatie … Een einde van een kampioenschap dat ik niet beter kon inbeelden!

Het was een rollercoaster van emoties, teleurstelling gevolgd door vreugde. Het is niet dat ene moment, het is de hele week die ik nooit zal vergeten! Ik zit nog wel met een honger na mijn teleurstelling op de 400 H. Ik ga die dit weekend op het BK proberen weg te werken …

Voor de rest wil ik iedereen bedanken voor de steun en leuke berichtjes! En ook mijn top team van de 4×400 m!

Merci!”

 

Meer info over dit kampioenschap op de website van de European Athletics Association (EAA).

0 likes Kampioenschappen - archief # ,
Share: / / /

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken
Sponsors
Blijf op de hoogte
FitFree
G-Atletiek bij KAPE
G-Atletiek
G-Atletiek bij KAPE
Archief per maand