Grottenmarathon – 09.01.2005 – Valkenburg (NL).
June 13, 2024 at 3:39 am

Grottenmarathon – 09.01.2005 – Valkenburg (NL).

Een originele marathon : 42 km onder de grond in het Nederlandse Valkenburg. Lucien Poppe nam er aan deel.

grot1
Aan de grotingang vóór de start …Na mijn eerste marathonervaring in Berlijn, wou ik zo snel mogelijk een nieuw doel hebben, kwestie van de motivatie en de conditie op een hoog peil te houden. Tijdens mijn zoektocht naar een geschikte uitdaging, kom ik terecht op de website van de grottenmarathon van Valkenburg, een evenement dat pas aan zijn tweede editie toe is. Na een lang bezinningsmoment van toch wel vijf minuten vliegt de inschrijvings-mail naar Valkenburg. En een paar dagen later begin ik te beseffen welke uitdaging ik ben aangegaan.

Voor alle duidelijkheid: de grottenmarathon wordt gelopen in … een grot. De ondergrond in de streek rond Valkenburg bestaat voor een groot deel uit mergel, een zachte steensoort. Door de eeuwen heen is mergel als bouwsteen gebruikt waardoor er kilometers-lange gangen zijn ontstaan. Ondergronds heerst er een constante temperatuur van 14 °C bij een luchtvochtigheid van 95 %.

De marathon bestaat uit 25 ronden van 1690 meter in de “Gemeentegrot” van Valkenburg. Na elke ronde komt men even buiten, loopt men een stukje de “Cauberg” op – bekend van de Amstel Goldrace – en verdwijnt men na enkele meter weer de grot in. Door zijn extreem en uniek karakter is de grotten-marathon vooral bekend in het wereldje van de ultralopers.

grot2

0 likes Joggings - archief # ,
Share: / / /

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken
Sponsors
Blijf op de hoogte
FitFree
G-Atletiek bij KAPE
G-Atletiek
G-Atletiek bij KAPE
Archief per maand