“Kapels halve fond duo gaat internationaal” – Atletiekleven – juni 2015
February 22, 2024 at 3:28 pm

“Kapels halve fond duo gaat internationaal” – Atletiekleven – juni 2015

In het tijdschrift “Atletiekleven” van juni 2015 – een publicatie van de Vlaamse Atletiekliga – werden Renée Eykens en Jochem Vermeulen uitvoerig geïnterviewd door medewerker Johan Permentier. We nemen hier graag – met toelating van auteur en uitgever, waarvoor dank – dit uitstekende artikel over.


De jacht naar internationale limieten is volop bezig. In vrijwel elke leeftijdscategorie knokken atleten met slechts één doel: zich plaatsen voor een internationaal kampioenschap. Meer nog dan de vorige jaren zien we dat enkele (halve)fondlopers zich eveneens kunnen kwalificeren voor een verre trip en dat het niet enkel de traditionele namen zijn die eeuwige roem trachten te vergaren. Ook bij AC Kapellen kon er gejuicht worden want juniore Renée Eykens en scholier Jochem Vermeulen komen binnenkort in actie op zo’n internationaal kampioenschap.


Wie AC Kapellen zegt, dacht in het verleden vaak aan Stef Vanhaeren of de talrijke meerkampers. Halve fondlopers van de club uit de Noorderkempen maakten niet dadelijk nationale furore. Ondertussen zijn er wel twee atleten die deze leemte met glans konden invullen. Renée Eykens en Jochem Vermeulen, die zich respectievelijk plaatsten voor het EK juniores in Eskilstuna en het WK scholieren in Cali, legden een quasi gelijk parcours af en zitten in de luxepositie dat ze nog mogen kiezen of ze de 800m of 1500m zullen lopen. Allebei gevormd door Paul Sauviller, kijken ze in elk geval vol spanning uit naar de volgende zomerweken.

Voor Jochem is het nog allemaal nieuw. “Ik heb altijd geloofd dat ik een limiet zou kunnen lopen en ben er dan ook keihard voor blijven werken. De limiet op de 1500m leek me het moeilijkst want op het PK dook ik niet onder de vier minuten terwijl ik minstens 3’51”56 moest lopen. Tijdens de IFAM-meeting zat echter alles mee en klokte ik 3’48”92 en viel er een hele last van mijn schouders. Twee dagen later was het dan, waarschijnlijk omdat ik zonder stress kon lopen, ook prijs op de 800m. In een ideale race te Lokeren liep ik met bijzonder veel vertrouwen naar 1’51”08 en ook de tweede limiet was een feit. Het was werkelijk het mooiste atletiekweekend uit mijn carrière.”


Voor Renée is het internationale nieuwe er al een beetje af want twee jaar geleden werd ze al knap zesde op het WK voor scholieren. Ook zij heeft de limiet op beide halve fondafstanden op zak en moet een keuze maken, want combineren lijkt niet haalbaar. “Die combinatie is inderdaad niet mogelijk want in het beste geval zou ik dan vijf keer moeten lopen op enkele dagen tijd en dat is teveel van het goede. Vorig jaar miste ik het WK, dus ik had wel iets goed te maken. Een echte aanval op de limiet deed ik niet en eigenlijk kwam die er eerder toevallig. Op het PK liep ik de 800m solo in 2’03”82 en dat terwijl ik nog een 1500m in de benen had van een dag eerder. Tijdens het KVV werd ik nadien perfect begeleid door Sofie Van Accom waardoor ik een tweede limiet kon behalen. Ik ben haar overigens ontzettend dankbaar daarvoor. Een echte keuze heb ik nog niet gemaakt maar waarschijnlijk wordt het een 800m op het EK omdat ik dat het liefst doe en momenteel vierde gerangschikt sta in Europa. Ik moet het echter nog eens goed bespreken met Paul maar ik heb uiteraard nog even tijd voor ik de knoop doorhak.


Voor beide atleten is trainer Paul effectief de reden waarom het ze voor de wind gaat. Dankzij de uitstekende groepssfeer en de aangepaste trainingen, maakten ze allebei de vorderingen die nu ook op de piste tot uiting komen. Jochem lijkt voor de iets langere afstand te kiezen in het verre Cali, Colombia. “Eerst is het focussen op de examens maar ik blijf wel trainen om niet teveel conditie te verliezen. Daarna staat alles in het teken van het WK. Ik heb de pro’s en contra’s afgewogen en heb besloten om voor een 1500m te gaan en droom van een finaleplaats. Het weer wordt ook een tegenstander want het is er tropisch warm met een hoge luchtvochtigheid. Ik moet inderdaad Paul bedanken voor zijn inspanningen want hij ligt aan de basis van onze successen. Hij slaagt er in een zeer gevarieerd atletenkorps, bestaande uit competitielopers en recreanten, toch bij elkaar te houden. En wij moeten gewoon strikt zijn schema’s volgen en het resultaat mag gezien worden.”


Renée weet maar al te goed dat op een kampioenschap alles kan en rekent ook op een plaatsje in de finale. Om de opeenvolging van wedstrijden vlot te verteren zal ze zich binnenkort nog eens wagen aan een 800m en een 1500m in hetzelfde weekend. “Het wordt alles geven tijdens de drie wedstrijden en dan is alles mogelijk. Twee jaar geleden stond ik niet in de top tien maar haalde toen wel de finale. De vorm van de dag, de weersomstandigheden, de wedstrijdtactiek, de sterkte van de tegenstanders,…. allemaal factoren die het resultaat kunnen bepalen maar ik heb er een goed oog in. Als ik Jochem een goede raad mag meegeven is het vooral te genieten van de kans die hij krijgt. Ik train al geruime tijd met hem en hij is het laatste jaar echt wel volwassen geworden. Je ziet dat hij zwaardere trainingen aankan en dat hij zeer gedreven is. De buitenwereld zag hem recent natuurlijk een reuzensprong maken maar door met hem te trainen zag ik hem voortdurend verbeteren waardoor deze prestaties niet echt verrassend zijn voor mij. Hij kan beide afstanden aan en heeft dan nog eens een sterke eindsprint. Ik ben er zeker van dat hij goed zal presteren want weinige atleten lopen zo’n sterke laatste rechte lijn bij een 1500m. Dat AC Kapellen nu twee goede halve fondlopers heeft, is eerder toevallig denk ik. In het verleden was het anders maar Jochem en ik zijn nu eenmaal dezelfde types met dezelfde kwaliteiten. Door samen te kunnen trainen onder het professionele oog van Paul kunnen we onze club toch weer even op de atletiekkaart zetten.”


Ook Jochem steekt de loftrompet over zijn trainingsmaatje. Op stage in Portugal merkte hij al dat Renée superbenen had. “Ik weet dat de meesten schrokken van Renées prestatie bij het PK in Turnhout maar ik had het zien aankomen. Ze werd steeds beter en beter, dus die 800m-tijd moest er wel eens uitkomen. Ze is een harde werkster en verdient deze selectie echt wel. En voor mij is ze dé ideale trainingspartner. In Zweden gaat ze knallen daarvan ben ik overtuigd !”

Johan PermentierInteresse in een abonnement op “Atletiekleven” ? Kijk dan even HIER.

0 likes Artikels #
Share: / / /

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken
Sponsors
Blijf op de hoogte
FitFree
G-Atletiek bij KAPE
G-Atletiek
G-Atletiek bij KAPE
Archief per maand