Kapelse meisjes voor de zesde keer op rij
November 27, 2021 at 11:30 am

Kapelse meisjes voor de zesde keer op rij

Na de finale van de “Beker van Vlaanderen Pupillen en Miniemen” op zaterdag 20 september in Beveren, verscheen in het tijdschrift “Atletiekleven” van november 2003 van de VAL, volgend artikel van Johan De Vos over de KAPE-ploegen (met foto). Leest u mee ?


Als “kleinere” Antwerpse club is Kapellen er al voor de 6de keer in geslaagd de finale van de BVV voor pupillen- en miniemen-meisjes te bereiken. Daarmee werd sinds het ontstaan van de BVV geen enkele finale gemist ! Na een 5de plaats in 2000 en een 6de plaats in 2002, volgde dit jaar met een 3de plaats in de finale een absoluut hoogtepunt in de sterke lijst prestaties van de Kapelse meisjesploegen. Bovendien plaatsten ook de KAPE-jongens zich al 4 keer voor de finale. Dit jaar werden zij op de ultieme slag in Beveren mooi 9de.

Een schitterende beloning voor het werk dat al onze jeugdtrainers leveren gedurende het hele seizoen”, vertelt de Kapelse secretaris Hugo De Hoon. “Zonder afbreuk te willen doen aan de mooie resultaten van AV Toekomst of AC Herentals, die in de finale op de eerste en tweede plaats eindigden, is onze prestatie toch opvallend te noemen. Het aanbod aan jonge atleten is bij een grotere club veel ruimer. Bij KAPE moet iedereen meedoen om alle nummers bezet te krijgen of moeten wij atleetjes laten uitkomen op een nummer dat hen minder ligt. Ons aanbod van pupillen en miniemen is als “kleine” ploeg nu eenmaal niet massaal”.

“Ons recruteringsgebied is ook beperkt. Aan de ene kant is er de Nederlandse grens. En aan de andere kant zijn er onze grote buren Olse Merksem en AC Break. De meeste van onze atleten komen uit de gemeenten Kapellen en Stabroek. Maar we halen dan ook het maximum aan atletiektalent uit deze beide gemeenten door wervingsactiviteiten als scholencrossen en initiaties. Dat blijkt trouwens niet alleen uit het resultaat tijdens deze BVV voor pupillen en miniemen. Ook bij de oudere categorieën behaalden KAPE-atleten toch al heel wat Belgische, Vlaamse en provinciale titels. Een aantal daarvan namen trouwens ooit deel aan deze Beker.”

“Het geheim van ons succes ligt dus enerzijds in een actieve recrutering, maar ook in een intensieve begeleiding. Bij ons wordt er getraind in twee kernen : Kapellen en Stabroek. In Kapellen wordt de jeugd, afhankelijk van de leeftijd, getraind door jeugdtrainers Eddy Dierckx, Karina Denis en An Sauviller. Zij worden hierbij bijgestaan door enkele nog actieve jonge atleten : Ellen Van Wallendael, Wim De Hoon en Kim Van Wallendael. De kern Stabroek traint bij Inge De Groot, met assistentie van KAPE-atleet Edwin Staels. We mikken vooral op een brede opleiding, maar na advies van onze jeugdtrainers kunnen sommige miniemen al eens een training meepikken bij de oudere groepen (vanaf cadet). Vooral voor technische nummers wordt daar gretig gebruik van gemaakt. We zetten onze jeugd ook aan om deel te nemen aan twee criteria, waarvan we trouwens de medeoprichter zijn : het A.A.S.-criterium en het Kempisch Jeugdriterium. In beide criteria moeten de jonge atleten aan alle ingerichte nummers deelnemen om in aanmerking te komen voor de eindstand. Dat betekent dat ze minstens voor alle proeven interesse moeten opbrengen en zich niet te vroeg mogen specialiseren.”

“In deze BVV werden we 3de bij de meisjes met 19 atleetjes en 9de bij de jongens met slechts 12 atleetjes. Hiervoor moesten bijna alle actieve pupillen en miniemen die onze club rijk is, ongeacht hun kwaliteiten, aan de slag. Deze mooie resultaten, samen met het feit dat wij – wat medailles betreft – op het P.K. één van de sterkste clubs zijn uit de provincie Antwerpen, vormen voor mij het bewijs van onze goede jeugdopleiding.”

Johan De Vos

Met dank aan “Atletiekleven” voor publicatie van dit artikel.

0 likes Artikels # ,
Share: / / /

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken
Sponsors
Blijf op de hoogte
FitFree
G-Atletiek bij KAPE
G-Atletiek
G-Atletiek bij KAPE
Archief per maand