Kracht- of powertraining
June 13, 2024 at 5:03 am

Kracht- of powertraining

Kracht is een belangrijke conditionele eigenschap, het is het vermogen een bepaalde weerstand te overwinnen of tegen te werken door spieractiviteit. Door krachttraining vermeerderen zich de spierfibrillen die zich in de spiervezels bevinden waardoor deze verdikken.


Krachttraining wordt vaak geassocieerd met training met gewichten. Oefeningen zoals sit-ups, chinning (optrekken), meersprongen, step-ups, enz … zonder belasting zijn echter ook een vorm van krachttraining waarmee reeds op jonge leeftijd kan begonnen worden.

Volgroeide atleten gebruiken gewichten, hierbij wordt vooral rekening gehouden met de fysieke ontwikkeling, niet met de kalenderleeftijd. In eerste instantie worden de bewegingen aangeleerd met lichte gewichten, pas nadat de uitvoering correct is wordt er overgeschakeld op zwaardere halters omdat de hyperplasie (vermeerdering van spiervezels) slechts plaats vindt bij vrij grote belasting.

Het zijn vooral belastingen die herhalingen tussen 8 en 12 x toestaan die leiden tot een noemenswaardige ontwikkeling van de spieren. Dit heeft te maken met de energierijke fosfaten (ATP/CP) die bij vermindering van de belasting nauwelijks nog deelnemen aan het beschikbaar stellen van energie. Wordt de belasting verhoogd, dan wordt de werkingstijd te kort voor een efficiënt resultaat.

De wintertraining van de groep “kampers” wordt gehouden in twee groepen. De eerste groep bestaat uit de oudere, volgroeide atleten, gemiddeld vanaf tweedejaarsscholier. De tweede groep is voor onze cadetten en sommige scholieren waarbij geen gewichten worden gebruikt bij de krachttraining. Er wordt getraind in circuitvorm met een tiental bewegingen waarbij de voornaamste spiergroepen in aanmerking komen. Het circuit wordt 3 maal herhaald. In de tweede algemene voorbereidingsperiode (januari en februari) worden de belasting en/of de herhalingen verhoogd.

Hubert Hendrickx

0 likes Trainingstips # ,
Share: / / /

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken
Sponsors
Blijf op de hoogte
FitFree
G-Atletiek bij KAPE
G-Atletiek
G-Atletiek bij KAPE
Archief per maand