Renée Eykens op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (BRA) – augustus 2016
June 13, 2024 at 4:55 am

Renée Eykens op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (BRA) – augustus 2016

Op de 31ste Olympische Zomerspelen – van vrijdag 5 augustus tot en met zondag 21 augustus 2016 – kwam in het drukke atletiekprogramma ook “onze” Renée Eykens aan de start van de 800 m. Tijdens de reeksen op woensdag 17 augustus – met een nieuw persoonlijk record van 2’00″00, een Belgisch record U23 en de 2de Belgische tijd ooit op dit nummer – zorgde ze al voor sensatie door zich ook nog te plaatsen voor de halve finale. Op donderdag 18 augustus deed ze er nog een schepje bovenop met een knappe wedstrijd, waarin ze 5de werd in een tijd van 2’00″45 … de 16de tijd van alle deelnemers. Petje af … en met glans geslaagd in dit (hoogste) internationale examen !!!

Renée - Banner 1.2Tijdens de “45ste Gouden Spike” in het Nederlandse Leiden op zaterdag 11 juni, dook Renée Eykens onder het minimum voor deelname aan de Olympische Spelen. Met een tijd van 2’01″34 werd ze 2de in de wedstrijd … en was haar ticket voor Brazilië binnen. Het wordt nu aftellen voor de trip naar de Braziliaanse hoofdstad én de wedstrijden op wereldniveau. Wij wensen Renée alvast veel succes toe … en hopen dat zij zal genieten van deze unieke ervaring !

OS - Christus De Verlosser

Christus de VerlosserDeze Olympische Spelen worden gehouden in Rio de Janeiro, de beroemde miljoenenstad aan de Braziliaanse oostkust. Het is de eerste keer sinds de oprichting van de moderne spelen in 1896 dat zij worden gehouden in een land uit Zuid-Amerika.

OS - Rio en Suikerbroodberg

Rio de Janeiro en de SuikerbroodbergDe atletiekcompetitie wordt gehouden in het beroemde Maracana-stadion (waar ook enkele wedstrijden van de voetbalcompetitie worden betwist), dat nu dienst doet als Olympisch stadion.

OS - Maracana-stadion

Maracana-stadionHet programma van de 800 m zag er zo uit:

 • woensdag 17 augustus – reeksen – 10.55 uur (Braziliaanse tijd) – 15.55 uur (Belgische tijd).
 • donderdag 18 augustus – halve finales – 21.15 uur (Braziliaanse tijd) – vrijdag 19 augustus – 02.15 uur (Belgische tijd).
 • zaterdag 20 augustus – finale – 21.15 uur (Braziliaanse tijd) – zondag 21 augustus – 02.15 uur (Belgische tijd).

 

OS - Vinicus


Voor haar afreis naar Rio, verscheen in bron Het Laatste Nieuws volgend artikel van Philippe Truyts onder de titel “Dat ik naar Rio mag, lijkt nog niet écht“.


“Nu al naar de Olympische Spelen, het is bijna onwerkelijk.” Twintig is ze pas, Renée Eykens. Nu nog dé atletiektrots van Kapellen, ooit misschien ver daarbuiten. In het gezin van Renée draait alles om atletiek. “Mama zoekt uit welke voeding het beste voor me is.” De Spelen in Rio komen te vroeg voor een hoofdrol. “Maar ik ga er veel van leren.”

Vijf seconden kijken naar Renée Eykens volstaat: born to run, om het met Springsteen te zeggen. Hoe het begon? Met een scholencross in het eerste leerjaar. “De club (KAPE) vroeg mijn ouders of ik niet wou aansluiten. Ik wist snel dat lopen me het beste lag. Geen korte sprint, geen lange afstand. De 800 meter is ideaal: je kunt in functie van dat nummer ook 400 en 1500 meter doen. Elk jaar werd ik beter, begeleid door mijn coach Paul Sauviller. Internationaal behaalde ik mijn eerste succes als scholier. Ik mocht mee naar het WK in Oekraïne en werd zesde in de finale. Ik train zes dagen per week. Hard werken, maar elk jaar wacht een groot kampioenschap. Daar doe ik alles voor. En je kunt een stuk van de wereld zien.”

In 2015 was het bingo. In Zweden pakte Renée goud op het EK Juniores. De Spelen in Rio leken toen nog ver weg. Tot ze dit seizoen in Leiden het olympisch minimum liep en de vijfde tijd ooit in België neerzette: 2.01.34. “Dat ik straks in dat olympisch stadion zal staan: het lijkt niet écht.”

Atletiekgezin

Haar ouders weten het inmiddels wel. In hun gezin draait alles om atletiek. “Mama zoekt uit welke voeding het beste voor me is.” Vakantie plannen? Vergeet het. “Vader en moeder komen naar Rio, enkel op de wedstrijddagen van de 800 meter. Dat wordt toch heel bijzonder.” Voor broers Rémy (19) en Matteo (11) zit een tripje er niet in. Ook Matteo doet aan atletiek, Rémy is gestopt voor zijn studies. Renée gelukkig niet: zij studeert kinesitherapie in Antwerpen. “De combinatie met topsport is niet eenvoudig. Ik spreid mijn studies in de tijd.” Een hoger diploma is nooit een slecht idee. Want de kans dat je rijk wordt van een atletiekcarrière is nagenoeg onbestaande.

Leren

Intens zomertje voor Renée. “Ik ben tevreden over het EK in Amsterdam. Mijn halve finale was beter dan de reeksen. Op dit niveau kan ik de koers nog niet mee bepalen. Daarvoor moeten mijn tijden nog beter worden. Maar ik ben blij dat ik dit EK kon doen. Ik heb weer een stukje kunnen leren.”

Als Renée in Rio de halve finales haalt, is dat een stunt. Maar ze heeft nog veel groeimarge. Op de Spelen van Tokyo in 2020 zal ze nog maar 24 zijn. Tegen dan zou ze onder de 2 minuten moeten lopen, een magische grens voor de 800 meter.

Veel steun

Trainen voor een 800 m hoeft geen eenzame strijd te zijn. Als we Renée op het eind van een looptraining spreken, houdt clubgenote Bo haar gezelschap. “Heel wat mensen plooien zich dubbel voor mij. Tot de kinesist en de dokter toe. Paul (de coach, red.) verschuift zijn trainingsuren.” Op duurtrainingen rijdt Werner Philips vaak mee. Samen met zijn vrouw Indra Faes – een ex-scholierekampioene op de 400 meter – trekt hij graag vele uren uit om Renée te helpen met haar carrière.

Op 5 augustus vertrekt Renée naar Rio. Daar wacht een kleine week stage, op 12 augustus komt ze aan in het olympisch dorp. “Wellicht deel ik een kamer met Louise Carton (een West-Vlaamse die de 5000 meter loopt, red.). We hebben zowat hetzelfde karakter. Ik vind dat ik geen gemakkelijke mens ben. Over mezelf praten: hou ik niet zo van. Voor een wedstrijd ben ik een stresskip. Maar ik heb dat wel leren om te zetten in een prikkel om te presteren.”

Philippe Truyts


OS - Persvoorstelling

Persvoorstelling Belgische atleten voor Rio !


Wij trachten jullie op deze pagina op de hoogte te houden van de gebeurtenissen op weg naar en in Brazilië … met dank aan de familie Eykens die voor ons go-between zal spelen tussen Zuid-Amerika en Kapellen … en met alle andere beschikbare bronnen.


VRIJDAG 5 AUGUSTUS


Vrijdagmorgen moest onze “Olympiër” – samen met trainer Paul Sauviller – om 7.30 uur al op de luchthaven zijn voor het begin van haar OS-avontuur. De eerste tussenstop was de luchthaven van Zürich, waar ze moesten overstappen en om 12.15 uur moesten doorvliegen naar Rio. De eerste stop in Zwitserland werd probleemloos gehaald !


ZATERDAG 6 AUGUSTUS (1)

Om 0.32 uur Belgische tijd (19.32 uur lokale tijd) is – het laatste deel van – de Olympische delegatie aangekomen in Rio. Dan was het even wachten voor de volgende vlucht naar Bel Horizonte. De openingsceremonie van deze OS zat er voor deze delegatie niet in. Rond 3.28 uur Belgische tijd (22.28 uur lokale tijd) was het aanschuiven voor de laatste vlucht van de dag naar Bel Horizonte, met aankomst om 4.52 uur Belgische tijd (lokale tijd 23.52 uur). De atleten waren dan bijna 24 uur aan de heenreis bezig … maar je moet er wat voor over hebben om naar de OS in Brazilië te gaan natuurlijk

Dan was het even slapen in een hotel aan de luchthaven, want ‘s morgens moesten ze opnieuw vertrekken voor een korte vlucht naar Uberlandia, de stageplaats van de Belgische atleten in Brazilië. En vanuit deze trainingslocatie, bereikte de – uiteraard bezorgde – mama ook al het bericht dat ze goed aangekomen waren. Opluchting alom !


ZATERDAG 6 AUGUSTUS (2)

Rond 16.15 uur Belgische tijd (11.15 uur lokale tijd) was “Team Belgium” dan aangekomen in hun stageplaats Uberlandia. Een lange reis, maar de locatie ziet er netjes uit ! Kijk maar even mee op de kamer en in het finesslokaal.

OS - Renée - Uberlandia_1 - 06.08


OS - Renée - Uberlandia_2 - 06.08ZONDAG 7 AUGUSTUS

Renée Eykens is ondertussen al goed gesetteld in Uberlandia. De gemiddelde temperatuur is er 28 graden en het is er zonnig met wat wind. Haar kamer deelt ze er met Louise Carton.

Haar trainingen gaan nog niet zoals ze dat wil – zo kennen we haar weer – want ze heeft nog wat last van de lange reis richting Brazilië. Maar Paul daarentegen is erg tevreden … en dat is natuurlijk ook belangrijk !

Hier wat foto’s uit het trainingsoord van het Belgische Olympische team:

OS - Renée - Uberlandia 4 - 07.08.2016


OS - Renée - Uberlandia 3 - 07.08.2016


OS - Renée - Uberlandia 1 - 07.08.2016


OS - Renée - Uberlandia 2 - 07.08.2016


WOENSDAG 10 AUGUSTUS


Renée geraakt stilaan uitgerust en de trainingen lopen iets soepeler. Zo lang onderweg zijn heeft toch wel een stevige invloed op het gestel van de atleten. Intussen heeft Uberlandia niet veel geheimen meer, want heel veel is er niet te zien, maar dit is ook niet echt de bedoeling natuurlijk.

OS - Renée - Uberlandia 5 - 10.08.2016


OS - Renée - Uberlandia 4 - 10.08.2016Met busjes gaan ze van en naar de piste om te trainen. Ik heb de indruk dat we ons niet direct zorgen hoeven te maken over veiligheid hier. Ze doen echt hun uiterste best!

OS - Renée - Uberlandia 1 - 10.08.2016


OS - Renée - Uberlandia 2 - 10.08.2016


OS - Renée - Uberlandia 3 - 10.08.2016Normaal neemt Renée op zaterdag 13 augustus een vlucht naar Rio en naar het Olympisch dorp.


DONDERDAG 11 AUGUSTUS

OS - Renée - Uberlandia 1 - 11.08.2016


OS - Renée - Uberlandia 2 - 11.08.2016


OS - Renée - Uberlandia 3 - 11.08.2016


OS - Renée - Uberlandia 4 - 11.08.2016


VRIJDAG 12 AUGUSTUS


Dit is de laatste Uberlandia update ! Het is daar zeer rustig aan het worden, want een groot deel van de atleten is al richting Olympisch dorp in Rio getrokken. Voor Renée op zich nog niet zooooooo erg, want ze heeft het graag rustig, gestructureerd en kalm … maar het voelt toch raar aan, laat ze weten.

Vandaag vertrekt ook haar trainer Paul Sauviller richting huis. Ook dat zal dus ook weer even aanpassen zijn. Haar eigen trip naar het Olympisch dorp komt steeds dichterbij (op zaterdag 13 augustus) en daarbij zal ze vergezeld worden door de trainer van het triathlonteam.

Ondertussen is ze er zich al van bewust dat het in Rio een chaos zal zijn, daar heeft iedereen haar al voor verwittigd … maar ze kijkt er wel naar uit!

Hier de laatste sfeerbeelden van Uberlandia. Zelfs tijdens een relaxatieloopje gaat het busje mee. En geef toe … de omgeving is toch écht wel ontspannend, niet ?

OS - Renée - Uberlandia 1 - 12.08.2016


OS - Renée - Uberlandia 2 - 12.08.2016


MAANDAG 15 AUGUSTUS


Na twee vluchten is Renée – in de namiddag – aangekomen in het Olympisch dorp in Rio. Toch weer een vermoeiende dag achter de rug. Ze ligt opnieuw samen met Louise Carton op een kamertje. Het is inderdaad maar een “kamerke”, want ze zijn – zoals al op het nieuws was te kennen gegeven – redelijk klein. Maar er is ook een gemeenschappelijke woonkamer, waar de meiden samen kunnen zitten. Louise Carton was daar al een dag eerder aangekomen en heeft Renée goed opgevangen. Dank u, lieve Louise! Het zijn ook voor jou super spannende dagen. Wij wensen jou een super goede wedstrijd !!! Veel veel succes !!!

OS - Rio - Belgisch verblijfHet slapen gaat de voorbije dagen weer wat minder, maar goed. De nachten zijn hier ook redelijk kort, want het is hier heel vroeg licht en redelijk lawaaierig. Dat zal in het Olympisch dorp niet anders zijn. Wij hebben het strand al gevonden – gisteren en vandaag zeer warm – en zijn de stad al wat gaan verkennen. En dat valt heel goed mee. Onze “bed en breakfast” voor de eerste drie nachten ligt recht tegenover “The Belgian House”, daar gaan we natuurlijk proberen een kijkje te nemen! Keep you posted !

OS - familie Rio - 15.08.2016


OS - familie Rio_3 - 15.08.2016


OS - familie Rio_2 - 15.08.2016


DINSDAG 16 AUGUSTUS

 

In bron Het Laatste Nieuws verscheen op dinsdag 16 augustus – onder de titel “Mijn ogen de kost geven” – volgend artikel van Bart Spruijt met Renée Eykens.

“Renée Eykens loopt woensdag de reeksen van de 800 m op de Spelen in Rio. De 20-jarige Kapelse is de jongste atlete in de Belgische atletiekploeg.”

“Ik wil vooral mijn ogen de kost geven. Dat ik erbij ben, is al heel straf. Ik wil in Rio in de eerste plaats ervaring opdoen”, benadrukt de 800m-specialiste, die begin juli 14de werd op het EK in Amsterdam. “Ik leg mezelf geen druk op. Natuurlijk ga ik mijn uiterste best doen, maar als het tegenvalt, dan is dat maar zo. In Tokio zal ik 24 zijn. Dan denk ik wel dat ik hoger mag mikken.”

Hoewel ze op het EK sterk voor de dag kwam, zal ze tegen het Afrikaanse en Amerikaanse geweld nog ietsje te kort komen om voor de finaleplaatsen mee te bikkelen. “Ik moet realistisch zijn. De andere meisjes lopen allemaal tijden van 2’00 of sneller terwijl mijn record 2’01”34 is. Als jonge atlete is het niet evident om twee keer per jaar te pieken”, houdt ze verstandig de druk af. “Vooraf had ik niet ingecalculeerd dat ik de Spelen zou halen. Mijn hoofddoel was het EK. Daar is het heel goed gegaan. Het seizoen is lang geweest. Op training heb ik er alles aan gedaan om op de Spelen weer mijn hoogste niveau te kunnen halen. Ik verwacht dat er heel tactisch gelopen zal worden in de reeksen. De factor geluk kan ook een rol spelen. Wanneer ik tevreden zal zijn? Als ik geen fouten maak en achteraf met een goed gevoel op mijn wedstrijd kan terugblikken.”

Bart Spruijt


En ook in "bron kwam onze KAPE-atlete aan bod onder de titel “Deze Spelen beschouw ik als een bonus” !

“Renée Eykens is met haar twintig lentes een van de benjamins in de Belgische atletiekdelegatie op de Olympische Spelen. Woensdag loopt de Antwerpse de reeksen van de 800 meter.”

“Eykens plaatste zich in juni op een meeting in het Nederlandse Leiden voor Rio. Met 2:01.34 bleef ze zestien honderdsten onder de vereiste limiet. Aansluitend bereikte de Europees juniorenkampioene de halve finales op het EK in Amsterdam.

In Rio verschijnt Eykens zonder uitgesproken ambitie aan de start. “Na het EK heb ik te weinig tijd gehad om volledig te recupereren en daarna weer op te bouwen naar de Spelen. De laatste weken gaat het wel beter, maar de omstandigheden hier in Rio zijn ook niet optimaal. Ik sta daarnaast ook met de zesde traagste tijd achter mijn naam dus kan ik niet zeggen dat ik de halve finales moet halen. Je weet het natuurlijk nooit, in reeksen is alles mogelijk. Met wat geluk en als ik zelf een superdag heb … Het zou uiteraard mooi zijn.”

Eykens had niet verwacht dit jaar al aan de Spelen te mogen deelnemen. “Vorig jaar zat ik, zelfs na een versoepeling van de limiet, nog ruim een seconde boven de gevraagde tijd. Dat is veel, maar uiteindelijk is het toch gelukt. Mijn hoofddoel dit jaar was het EK. Deze Spelen komen er nu bij en beschouw ik als een bonus. Het wordt een ongelofelijke ervaring en als ik binnen vier jaar opnieuw een kans krijg, zal ik al weten hoe alles in elkaar steekt.”


D-DAY – WOENSDAG 17 AUGUSTUS

Vandaag kwam Renée aan de start in de reeksen van de 800 m. In totaal stonden er 8 reeksen op het programma, Renée liep in de 5de reeks. De eerste twee van elke reeks gingen rechtstreeks naar de halve finales en werden vergezeld door de 8 beste verliezende tijden.

OS - Stadion_1 - 17.08


De deelnemers aan de 5de reeks waarin Renée aantrad waren de volgende:

Reeks 5WOENSDAG 17 AUGUSTUS – DE WEDSTRIJD

Inmiddels was de familie Eykens er – in de tribune van het Olympisch Stadion en getooid met de attributen van “Team Belgium” – helemaal klaar voor.

OS - Stadion_2 - 17


OS - Stadion_0 - 17


OS - Stadion_3 - 17In een wedstrijd met een flink aantal atleten met betere persoonlijke besttijden tot vóór dit kampioenschap, liet Renée zich niet van de wijs brengen en ging zij voluit mee in de slag van bij de start.

OS - Stadion_4 - 17

… maar beelden zeggen meer dan woorden … klik HIER voor de wedstrijdbeelden van Sporza …

 

OS - Aankomst 800 m Reeks - 17.08


en HIER voor deze van onze Franstalige landgenoten van de RTBF.

OS - Beelden RTBF - 17.08


OS - Renée - Reeksen Aankomst - AP - 17.08.2016


OS - Renée - Reeksen Aankomst_2 - AP - 17.08.2016En dan was het enkel nog wachten op de uitslag én (schitterende) tijd van Renée in deze wedstrijd …

OS - uitslag reeks 5Haar 2’00″00 – een nieuwe persoonlijke besttijd en een verbetering van haar persoonlijk record met 1″34 – leverde bang afwachten op voor de kwalificatie voor de volgende ronde (op basis van de 8 beste verliezende tijden). En bingo … na alle 8 reeksen kwalificeerde onze Kapelse gazelle zich net met de 8ste verliezende tijd voor de halve finale. Wie vóór de wedstrijd een dergelijk spannend scenario had verzonnen, moet dringend zijn kandidatuur insturen naar Hollywood voor één of andere sportfilm.

In de totaalstand bezette Renée met haar nieuwe recordtijd een  17de plaats op 65 deelnemers !!!

OS - Top-20 - Reeksen - StandWOENSDAG 17 AUGUSTUS – na de reeksen.

Na de wedstrijd de verenigde familie Eykens – nog steeds met een niet te stuiten glimlach – in de catacomben van het Olympisch Stadion … en terecht !!!

OS - Stadion_5 + Renée - 17


Laten we ook even mama Tasch aan het woord nà de spectaculaire wedstrijd van haar dochter:

“Wat moeten we nu zeggen?
Sprakeloos , zenuwslopend, waanzinnig, … ik kan zo nog efkes doorgaan, maar ja dat is niet de bedoeling natuurlijk.
Hartelijk dank aan iedereen om zo hard te supporteren !!! Al dat brullen, roepen en tieren voor haar heeft duidelijk geholpen!

Super trots !
Morgenavond 21.15 uur halve finale. Dus voor alle Belgische supporters + 5 uur. Sorry, midden ik de nacht voor jullie !”

Taschke


WOENSDAG 17 AUGUSTUS bij KAPE

 

Zeg nu niet dat er in Kapellen niet gevierd werd nà de kwalificatie van Renée Eykens voor de halve finale op deze O.S.

 

Trainer Paul Sauviller – die zijn atlete van de “hogere heren en dames” van “Team Belgium” niet eens mocht begeleiden tijdens de week vóór en de dagen van haar wedstrijden in Rio – werd – bij zijn terugkeer op ons oefenterrein – gevierd door de club op de geïmproviseerde after-party in het gemeentepark. Want ook zijn bijdrage tot het succes van Renée, werd door alle aanwezigen voluit naar waarde geschat ! Daar konden wel enkele bubbelflessen voor opengetrokken worden.


OS - AfterParty_klein - 17.08WOENSDAG 17 AUGUSTUS – de media.

Na deze stunt van onze KAPE-atlete, brak het mediacircus los. Interviewer Maarten Van Gramberen twitterde er al meteen lustig op los  … vóór hij met Renée in de mixed-zone een enthousiast, vrolijk en zalig interview afnam …

OS - Tweet Maarten Vangramberen - 17.08

Dit interview met de ontwapenende uitspraak van Renée – “Zalig! Dat is toch zot, hé” – kan je HIER integraal bekijken en beluisteren op SPORZA.In bron Het Laatste Nieuws klonk het als volgt: “Renée Eykens naar halve finales 800m met persoonlijk record”.

“Renée Eykens heeft zich geplaatst voor de halve finales van de 800 meter bij de vrouwen op de Olympische Spelen in Rio.

De twintigjarige Eykens vierde haar olympisch debuut met een vierde plaats in reeks 5 in een chrono van 2:00.00, een stevige verbetering van haar persoonlijk record (2:01.34). Enkel de top twee van elke reeks stootte rechtstreeks door, maar met de achtste verliezende tijd achter haar naam mag ze toch naar de halve finales. In totaal zette ze in de reeksen de zeventiende tijd neer, de snelste tijd kwam op naam van de Canadese Melissa Bishop (1:58.38).

De halve finales in de 800 meter bij de vrouwen staan morgen op het programma.”


… en nog in bron Het Laatste Nieuws dit toemaatje: “Ben hier niet goed van”.

“Tijdens de laatste rechte lijn liep ik met de eersten naar de finish en dacht ik: dit kan toch niet?”, straalde de atlete na haar knappe prestatie in de reeksen. “Ik had mij wel voorgenomen om mij volledig te smijten en alles te geven en uiteindelijk kom ik quasi tegelijkertijd met de winnares (de Keniaanse Sum) over de streep. Ik denk niet dat ik het veel beter had kunnen doen. Ik ben echt heel blij.”
Haar tijd omschrijft Eykens als “crazy”. “Dat ik 1.3 van mijn record afknijp, is gigantisch. De start was supersnel en bij 500 m zag ik aan de tussentijd wel dat het heel hard ging. Maar dan moet je het nog kunnen volhouden.”
Morgenavond staan de halve finales van de 800 meter op het programma. “Ik was al heel blij dat ik hier op de Spelen mocht starten”, zegt Eykens, die haar onverhoopte kwalificatie een “dikke kers op een grote taart” vindt. “Mijn seizoen was al top en op deze manier kunnen afsluiten, beter kan je het niet wensen.”

Logo Gazet Van Antwerpen

zag het zo: “Renée Eykens plaatst zich met persoonlijk record voor halve finales van 800 m”.

“Renée Eykens heeft zich woensdag geplaatst voor de halve finales van de 800 meter bij de vrouwen op de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro. De twintigjarige Eykens vierde haar olympisch debuut met een vierde plaats in reeks 5 in een chrono van 2:00.00, een stevige verbetering van haar persoonlijk record (2:01.34). Enkel de top twee van elke reeks stootte rechtstreeks door, maar met de achtste verliezende tijd achter haar naam mag ze toch naar de halve finales. In totaal zette ze in de reeksen de zeventiende tijd neer, de snelste tijd kwam op naam van de Canadese Melissa Bishop (1:58.38).

“Ik ben hier niet goed van”, straalde de atlete na haar knappe prestatie in de reeksen. “Tijdens de laatste rechte lijn liep ik met de eersten naar de finish en dacht ik: dit kan toch niet? Ik had mij wel voorgenomen om mij volledig te smijten en alles te geven en uiteindelijk kom ik quasi tegelijkertijd met de winnares (de Keniaanse Sum, red) over de streep. Ik denk niet dat ik het veel beter had kunnen doen. Ik ben echt heel blij.” Haar tijd omschrijft Eykens als ‘crazy’. “Dat ik 1.3 van mijn record afknijp, is gigantisch. De start was supersnel en bij 500m zag ik aan de tussentijd wel dat het heel hard ging. Maar dan moet je het nog kunnen volhouden.” Donderdagavond staan de halve finales van de 800 meter op het programma. “Ik was al heel blij dat ik hier op de Spelen mocht starten”, zegt Eykens, die haar onverhoopte kwalificatie een “dikke kers op een grote taart” noemt. “Mijn seizoen was al top en op deze manier kunnen afsluiten, beter kan je het niet wensen.”

Logo Sporza

titelde op haar website: Eykens stoot knap door naar halve finales 800m in belofterecord: “Zot”.

Renée Eykens (20) heeft het voortreffelijk gedaan in de reeksen van de 800 meter. De eerstejaarsbelofte spurtte mee voor de eerste plaats in de vijfde reeks en finishte als vierde in 2’00″00. Daarmee had ze de achtste en laatste verliezende tijd die naar de halve finales van vrijdag mag. Ze verbeterde eveneens het Belgische belofterecord van Anne-Marie Van Nuffel uit 1978 (2’01″0). “Ik kan het niet geloven.”

Eykens werd vorig jaar Europees juniorekampioene en zette dit jaar grote stappen. Op het EK bij de elite in Amsterdam haalde ze de halve finales. Onverhoopt mocht ze ook naar de Spelen.
Ze kwam naar Rio om te leren en te genieten, maar ze weerde zich ook kranig.

In de vijfde van acht reeksen vertrok ze vanuit de buitenbaan en nestelde zich op de vijfde plaats na 400 meter. Toen na 600 meter het tempo de hoogte inging, liet de youngster zich niet wegdrummen, maar schoof ze mee naar de derde plaats. In de laatste 100 meter spurtte ze mee voor de reekszege. Ze strandde op negen honderdsten van de top twee, die rechtstreeks naar de halve finale mag. De zege was voor de Keniaanse Sum (1’59″83), voor de Oekraïense Loepoe (1’59″91) en de Amerikaanse Grace (1’59″96). Eykens eindigde vierde in 2’00″00.
Daarmee veegde ze het belofterecord van 38 jaar oud van Van Nuffel van de tabellen. Dat was al een prestatie op zich. Maar er kwam nog meer bij: ze had de achtste en laatste verliezende tijd op dat moment. Drie reeksen later wist ze dat geen verliezer nog beter deed. Ze loopt dus vrijdag de halve finales. Ze had de 17de tijd op 65 deelneemsters. 24 stootten er door.

… Maarten nam tevens de commentaar van Renée Eykens op: “Ik kan het zelf niet geloven”. Renée verscheen meteen na haar reeks voor de microfoon van Sporza. De jongste van de Belgische atleten wist toen nog niet dat ze naar de halve finales mocht, maar met haar P.R. was ze al dolblij.

“Ik kan het zelf niet geloven. Ik had niet gedacht dat ik op het einde nog zo kon komen opzetten. Omdat het tempo zo hoog lag, begin ik natuurlijk helemaal scheef te trekken. De meisjes die al onder de twee minuten liepen, kunnen natuurlijk nog soepel juist voor mij springen.

Ik denk dat ik niet anders kan dan tevreden zijn. Ik heb qua tactiek een goeie wedstrijd gelopen. Ik heb niet echt fouten gemaakt, waarvan ik nu denk dat ik het anders had moeten doen. Ik ben eigenlijk met iedereen mee over de meet gekomen en dat vind ik zalig. En 2’00″00 is natuurlijk zot, hé. Al was 1’59″99 mooier geweest. Maar ik had vooraf niet gedacht dat ik hier mijn PB zou lopen. Die tijd is onwaarschijnlijk. Ik dacht pas over twee jaar de grens van 2 minuten te halen.”.

Logo Atletieknieuws

Tot slot was er nog “AtletiekNieuws” onder de titel “Rio 2016: Renée Eykens met BR U23 nipt naar halve finale 800 meter”.

“Renée Eykens liep een geweldige race op de Olympische Spelen in Rio en kan zich opmaken voor de halve finale van de 800 meter. De 20-jarige atlete uit Kapellen liep naar een knappe tijd van 2’00″00, goed voor een nieuw Belgisch beloftenrecord en een vierde plaats in haar reeks. Het was nagelbijten tot de achtste en laatste reeks: niemand mocht immer sneller lopen dan Eykens.

Aan het begin van het zomerseizoen had Eykens nooit durven dromen van een deelname aan de Olympische Spelen, en nu staat ze dus in de halve finale. Ze pakte haar race verstandig aan en nestelde zich na de eerste honderd meter meteen in tweede positie. Bij het ingaan van de tweede ronde volgde Eykens nog steeds vlot en met nog tweehonderd meter te gaan kon ze zelfs makkelijk mee met de versnelling van de andere atletes. In de laatste rechte lijn perste ze er nog alles uit en finishte ze als vierde.

Enkel de eerste twee atletes van elke reeks krijgen een rechtstreeks ticket naar de halve finale maar ook de acht snelste verliezende tijden worden opgevist. Eykens had na haar reeks de achtste snelste verliezende tijd en die plaats hield ze ook vast tot alle reeksen gelopen waren. In de nacht van donderdag op vrijdag worden de halve finales gelopen. Met 2’00″00 heeft Eykens de zeventiende tijd van alle deelnemers in de reeksen. Ze is nu ook de tweede snelste Belgische vrouw ooit; enkel Sandra Stals deed ooit beter met 1’58″31.”


Logo VAL 2016En ook op de website van de Vlaamse Atletiekliga werd haar schitterende prestatie besproken:

Daarna was het de beurt aan Renée Eykens voor haar 800 m. In de vijfde van liefst 8 series leek voor haar de opdracht bijna onoverbrugbaar: top 2 voor een rechtstreekse kwalificatie en dat in een stevig deelnemersveld. Maar Renée raakt niet zo snel meer onder de indruk van de omstandigheden – ook al zijn die Olympisch – en plaatste zich vanuit de buitenbaan in een tactisch uitgekiende positie, waarmee ze in de laatste rechte lijn zelfs kwam meeknokken voor de knikkers. Uiteindelijk finishte ze als vierde in een formidabel PR van 2’00”00 (uiteraard eveneens een verbetering van haar nationaal belofterecord), op dat moment net de 8ste verliezende chrono die een toegangsticket opleverde voor de halve finale. In de twee volgende series werd die chrono niet meer overtroffen en werd het nagelbijten voor het verloop van de 8ste en laatste reeks. En daar kwam alleen de Burundese winnares nipt onder de twee minuten, zodat Renée doorstoot naar de halve finale ! Onverwacht, en een ongehoord hoog niveau: twee minuten rond was nodig voor die halve finale – nooit eerder vertoond !


Logo Knack-SportIn Knack klonk het “Renée Eykens met persoonlijk record naar halve finale 800 meter: ‘Ben hier niet goed van’. Renée Eykens heeft zich geplaatst voor de halve finales van de 800 meter bij de vrouwen op de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro.

“De twintigjarige Eykens vierde haar olympisch debuut met een vierde plaats in reeks 5 in een chrono van 2:00.00, een stevige verbetering van haar persoonlijk record (2:01.34). Enkel de top twee van elke reeks stootte rechtstreeks door, maar met de achtste verliezende tijd achter haar naam mag ze toch naar de halve finales. In totaal zette ze in de reeksen de zeventiende tijd neer, de snelste tijd kwam op naam van de Canadese Melissa Bishop (1:58.38). De halve finales in de 800 meter bij de vrouwen staan donderdag op het programma.

‘Ik ben hier niet goed van’

Eykens had zich in juni kunnen kwalificeren voor de Spelen door met 2:01.34 zestien honderdsten onder de olympische limiet te blijven. De Antwerpse liep toen in het Nederlandse Leiden een persoonlijk record. Woensdagmiddag dook ze in het olympisch stadion 1.34 onder haar vorige besttijd, en kreeg er een ticket voor de halve finales bovenop. Bovendien verbeterde ze het Belgische belofterecord van Anne-Marie Van Nuffel uit 1978 (2:01.0).

“Ik ben hier niet goed van”, straalde de atlete na haar knappe prestatie in de reeksen. “Tijdens de laatste rechte lijn liep ik met de eersten naar de finish en dacht ik: dit kan toch niet? Ik had mij wel voorgenomen om mij volledig te smijten en alles te geven en uiteindelijk kom ik quasi tegelijkertijd met de winnares (de Keniaanse Sum, red) over de streep. Ik denk niet dat ik het veel beter had kunnen doen. Ik ben echt heel blij.”

‘Crazy’

Haar tijd omschrijft Eykens als ‘crazy’. “Dat ik 1.3 van mijn record afknijp, is gigantisch. De start was supersnel en bij 500m zag ik aan de tussentijd wel dat het heel hard ging. Maar dan moet je het nog kunnen volhouden.”

Donderdagavond staan de halve finales van de 800 meter op het programma. “Ik was al heel blij dat ik hier op de Spelen mocht starten”, zegt Eykens, die haar onverhoopte kwalificatie een “dikke kers op een grote taart” noemt. “Mijn seizoen was al top en op deze manier kunnen afsluiten, beter kan je het niet wensen.”

DONDERDAG 18 AUGUSTUS


“The day after” was het nog steeds genieten van de “stunt” van Renée Eykens tijdens de reeksen van de 800 m in Rio. Maar dan werd het ook al uitkijken naar het volgende hoofdstuk van dit “waanzinnige” verhaal in Brazilië, de halve finales van de 800 m bij de dames. Deze werden in 3 reeksen betwist op donderdagavond – 21.15 uur (Braziliaanse tijd) en dus op vrijdagnacht – 02.15 uur (Belgische tijd). Dat werd nachtwerk voor de supporters !


Renée startte in de eerste van de 3 halve finales met volgende tenstanders (let vooral ook even op de persoonlijke besttijden van de concurrentie):


HF 1


Ook voor deze halve finale had de familie Eykens – uiteraard – haar plaatsje in het Maracanastadion ingenomen.


OS - familie Eykens - halve finale


… en dan mocht Renée alweer – met veel bravoure – aan de slag voor twee rondjes in het Olympisch stadion … kijk HIER op Sporza hoe deze halve finale er uitzag.


OS - Renée - HF - wedstrijd VRT… wat haar met een tijd van 2’00″45 naar een knappe 5de plaats in deze halve finale bracht. Voor de tweede keer ook in twee dagen dat ze onder de 2’01” bleef … opnieuw een bevestiging van de schitterende conditie waarover ze – op basis van het trainingsprogramma van trainer Paul Sauviller – beschikte bij haar afreis naar Rio.

Bekijk hier de uitslag van deze eerste halve finale.

OS Halve Finale Uitslag
Na de drie halve finales konden we ook de totaalbalans opmaken … Renée finishte  – ja, je leest dit goed – met de 16de tijd op 24 in dit internationale deelnemersveld.

OS Halve Finale Overzicht

… en daar mag je dan wel even voor duimen … en met een glimlach-van-hier-tot-ginder urenlang over wolkjes voor blijven lopen !

OS - Renée - HF - duimen

Logo Sporza

 

… en dan loop je op de perstribune Maarten Van Gramberen van Sporza tegen het lijf, en komt er een fantastisch leuk interview tot stand dat je HIER kan herbekijken.

OS - Renée - HF - interview Maarten

En dan laten we de media maar weer hun zegje doen over het fantastische exploot van onze KAPE-frontvrouw in de Belgische atletiek … zo hoor je het ook eens van een ander !

Logo Sporza

titelde “Renée Eykens wordt knap vijfde in halve finale 800 meter”.
“Renée Eykens heeft zich niet kunnen plaatsen voor de finale van de 800 meter, maar eindigde wel knap vijfde in haar halve finale in een tijd van 2’00″45. Daarmee was ze 45 honderdste seconde trager dan haar persoonlijk record dat ze in de reeksen liep. “Ik heb eigenlijk alleen maar gewonnen vandaag.”

De halve finale halen was voor Renée Eykens (20) al een sterke prestatie. Toch leek ze zich niet neer te leggen bij een figurantenrol in haar halve finale, ook al mochten alleen de eerste twee en de snelste twee verliezers naar de finale. De eerstejaarsbelofte volgde resoluut in het spoor van de toppers en probeerde in de laatste 200 meter nog wat plaatsjes goed te maken. Dat lukte aardig.Ze eindigde vijfde in het zog van de eerste vier. Voor de tweede keer op rij liep Eykens onder de 2’01” en onder haar beste tijd voor de Spelen.

“Dat is wel keigoed, denk ik”, zei Eykens achteraf. “In de reeksen hoorde ik eerst dat ik er niet bij was. Daarna wel, maar ik geloofde dat niet echt.” “Toen kwam pas het besef dat ik nog eens moest lopen en werd ik wat bang. Een halve finale op de Spelen, dan lopen ze niet meer zoals gisteren. Dan is het volle bak en ik dacht: “Wat doe ik hier?” “Ik was bang dat ik wat vanachter zou hangen en niet kon volgen. Maar dat was totaal niet het geval. Ik ben vijfde geworden, super. Ik heb eigenlijk gewonnen vandaag.”

… en had ook nog een toetje …

“Tokio 2020?” “Meestrijden voor finale zou leuk zijn”. Eykens mocht op haar 20ste een eerste keer proeven van de Olympische Spelen en dat ging beter dan gehoopt. Dat opent perspectieven voor de komende Spelen in Tokio. “Je weet nooit wat er gebeurt in vier jaar tijd. Ik hoop progressie te maken. Het zou leuk zijn als ik mee kan strijden voor de finale. Dan is zo’n kampioenschap toch heel anders. Daar ga ik de komende jaren hard op werken, om die finale waard te zijn.”


Logo Atletieknieuws

bij “Atletieknieuws” zaten ze in het artikel “Rio 2016: Renée Eykens vecht voor wat ze waard is, maar mist finale 800 meter” dan wel mis met de woonplaats van Renée – niet Brasschaat, maar Kapellen … en daar zijn we streng op – maar de rest van het verhaal klopte wel.

“Renée Eykens zal niet te zien zijn in de finale van de 800 meter. De 20-jarige atlete uit Brasschaat liep goed mee in de eerste van drie halve finales maar kon niet bij de eerste twee atletes in haar reeks finishen. Met 2’00″45 kwam ze als vijfde over de streep in haar reeks.

Enkel de eerste twee atletes uit elke reeks en de twee snelste verliezers mochten naar de finale en dat was dus niet weggelegd voor Eykens. In een snelle wedstrijd ging ze vlot mee met de andere atletes maar kon ze in de laatste honderd meter niet meedingen voor een finaleplaats. Met 2’00″45 zette ze wel alweer een knappe tijd neer. Om door te gaan met de snelste verliezende tijden was 1’58″87 nodig. “Ik ben echt kapot! Maar ik ben blij dat ik alweer onder die 2’01” duik. Ik wist niet goed wat ik kon verwachten na de zware race van gisteren. Vandaag kon ik niks verliezen, ik heb alleen maar gewonnen”, vertelde ze enthousiast aan Sporza.”


Logo Gazet Van Antwerpen

bracht verslag uit onder de titel: “Eerste olympisch avontuur van Renée Eykens eindigt in halve finales 800 m”.

“Renée Eykens heeft zich donderdag niet kunnen plaatsen voor de finale van de 800 meter bij de vrouwen op de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro. De amper twintigjarige Eykens eindigde op haar eerste Spelen in de eerste halve finale in een goeie 2:00.45 op de vijfde plaats, wat de uitschakeling betekende.Enkel de top twee van elke halve finale en de snelste twee verliezende tijden stoten in Rio immers door naar de finale. In de halve finale van Eykens kwam de snelste tijd op naam de van de Keniaanse Margaret Nyairera (1:59.21).

In de reeksen had Eykens eerder deze een chrono van 2:00.00 laten optekenen, een stevige verbetering van haar persoonlijk record (2:01.34). Eykens had zich in juni kunnen kwalificeren voor de Spelen door met 2:01.34 zestien honderdsten onder de Olympische limiet te blijven. De Antwerpse liep toen in het Nederlandse Leiden een persoonlijk record. Woensdagmiddag dook ze in het Olympisch stadion in de reeksen 1.34 onder haar vorige besttijd, en kreeg er een ticket voor de halve finales bovenop. Bovendien verbeterde ze toen het Belgische belofterecord van Anne-Marie Van Nuffel uit 1978 (2:01.0).

“Geluk nodig in Tokio” – “Bij aanvang van de halve finale had ik een beetje schrik niet op niveau te zijn. Ik heb tijdens de race bewezen dat ik mijn plaats heb op dit niveau”, vertelde Eykens achteraf. “De Spelen van Tokio zijn binnen vier jaar, dat is nog ver. We weten niet wat kan gebeuren. Maar als ik naar Tokio ga, zou ik er misschien naartoe gaan met het idee de finale te halen, maar er is ook geluk voor nodig”, klonk het eerlijk.”


Logo Atletieknieuws

Na de halve finale ondervroeg Milan Augustijns van “Atletieknieuws” die andere – ondertussen gestopte – KAPE-topper Stef Vahaeren over het exploot van Renée Eykens in Rio en het begon al goed met de titel:: “Met open mond naar Renée Eykens gekeken”.

“Stef Vanhaeren stopte het afgelopen jaar dan wel met topatletiek, hij volgt de sport nog steeds met plezier. Als voormalig trainingsmaatje van Renée Eykens onder trainer Paul Sauvillier keek hij met speciale aandacht naar de 800 meter bij de vrouwen. Als ex-Tornado volgt hij natuurlijk ook die prestaties met de blik van een ervaringsdeskundige.”

Je kent Renée Eykens goed. Hoe beleefde je haar wedstrijden?

“Ongelooflijk! Ik denk dat elke sportfanaat die Renée de afgelopen dagen gevolgd heeft, ook heeft vastgesteld wat voor een aanstormend talent we nog in de wachtkamer hebben zitten. Wetende dat ze nog een geschiedenis heeft in de Taekwondo, heb ik er ook alle vertrouwen in dat ze de komende jaren haar mannetje zal staan tussen al dat Afrikaans geweld. Maar in alle eerlijkheid heb ik met open mond gekeken naar wat ze gepresteerd heeft. Nog maar 20 jaar, had net haar eerste kampioenschap bij de senioren achter de rug, kwam dan als groentje in de schaduw van al onze nationale helden naar het grootste evenement dat onze sport te bieden heeft. Ze moest het de laatste dagen dan nog alleen gaan uitzoeken, omdat coach Paul niet mee mocht afzakken naar Rio. Enfin, Renée ruikt een piste, schuift alles rond haar heen even aan de kant, blik op oneindig en dan weet je dat Renée haar leven weer gaat geven op die piste en verbaast nog maar eens vriend en vijand door exact twee minuten te lopen en zich te plaatsen voor de halve finale. Pure klasse!”

Na haar sterke EK bleef ze haar vorm maar volhouden en zelfs nog opschroeven. Hoe verklaar je dat?

“Ik denk dat verschillende elementen de mogelijke oorzaak zouden kunnen zijn. Langs de ene kant de jeugdige onbevangenheid. Ze heeft op zo’n kampioenschappen niets te verliezen, dat kan een enorm bevrijdend gevoel geven. Ook al moet je dit zeker niet te licht opnemen, het kan eveneens enorm intimiderend zijn, maar dat was bij Renée duidelijk niet het geval. Langs de andere kant denk ik dat Renée een enorme diesel in zich heeft, die niet snel zal sputteren. Door in de winter minder te focussen op die indoorwedstrijden bouwt ze een zodanig goede basisconditie op dat ze die zware arbeid en al die wedstrijden gewoon aankan. Zolang het lichaam het toelaat, en je optimaal blijft herstellen, dan kan ik wel begrijpen dat Amsterdam in combinatie met wat extra specifiek werk en de magie van Rio, weer een extra percentje heeft gegeven.”

Ze mag na dit jaar gerust dromen. Wat kan er in de toekomst?

“Moeilijke vraag. We weten één ding: ze heeft absoluut de kwaliteiten om mooie dingen te verwezenlijken. Ze heeft snelheid, ze kan echt goed finishen en dat is iets dat haar enorm kan helpen op elk kampioenschap. Iets dat we deze week ook gezien hebben, ze remonteert altijd wel iemand en daarom is ze super gevaarlijk als je ze meeneemt naar de laatste 100 meter. Daarom geloof ik zeker dat ze medailles kan winnen, zonder dat ze daarom intrinsiek de snelste tijd op haar naam hoeft te hebben. Langs de andere kant, ze is 20 jaar, het is onmogelijk om op elk kampioenschap jezelf te overtreffen. Laat ze groeien, laat ze af en toe falen. Weet dat ze elke keer dat ze aan de start staat haar hart en ziel in de strijd zal gooien, als we dat blijven appreciëren aan haar, zullen de resultaten wel volgen!”.


Het slotwoord laten we over aan @tletiekleven de online-versie van de Vlaamse Atletiekliga !


“De ster van de Belgische atletiek was in Rio natuurlijk Nafi Thiam, maar de rijzende ster wordt misschien Renée Eykens. Toen ze einde mei en begin juni geweldige chrono’s liet optekenen, was iedereen het er al over eens dat haar seizoen geslaagd was. Dat ze op haar jonge leeftijd (ze is nog maar 20 jaar!) dan ook nog een tactisch en fysiek ijzersterk E.K. aan haar seizoen kon breien, was al een straffe prestatie, maar dat ze zichzelf op de Spelen dan nog maar eens zou overtreffen, dat had echt wel niemand verwacht. Ook zijzelf maakte een leuke en ongedwongen indruk door voor de camera’s op een prettig spontane manier te vertellen hoezeer ze achterover viel van haar eigen prestaties en onder de indruk was van het hele Olympische gebeuren. Tactisch waren haar twee wedstrijden sterk, maar dat was niet alles: ook haar chrono’s waren ronduit indrukwekkend. In de reeksen verbeterde ze zich met bijna anderhalve seconde tot 2’00”00, een Belgisch beloftenrecord. In de halve finale bevestigde ze meteen, en dat zonder één dag herstel, met 2’00”45. Dat Renée in de top zestien terechtkwam, is een prachtprestatie.

Sandra Stals, nog steeds de enige Belgische onder de twee minuten en Olympiër in 2000, was onder de indruk.“Renée heeft een schitterend toernooi gelopen en mooie progressie gemaakt dit seizoen. Hopelijk kan ze de volgende jaren progressief blijven verder werken en dan gaan we zeker nog mooie dingen van haar zien. Renée had geluk om in een ideale reeks te zitten waar er de eerste ronde gelijkmatig, maar toch niet te vlug gelopen werd, en ze heeft tactisch zeker een goede wedstrijd gelopen. Dat ze haar tijd nog zou verbeteren, had ik eerlijk gezegd niet gedacht.”

@tletiekleven


OS - Renée - Keep calm en just go for it

 

Hugo De Hoon

0 likes Kampioenschappen - archief # , , , ,
Share: / / /

2 thoughts on “Renée Eykens op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (BRA) – augustus 2016

 1. Lieve De Swert schreef:

  Schitterend Renée dat je nu al op de Olympische Spelen staat! ( mijn voorspelling komt uit maar vroeger dan gedacht) Ik supporter morgen vanuit België en binnen 4 jaar hoop ik op de tribune te zitten om je aan te moedigen! (ik begin alvast te sparen…)

  Veel groetjes, succes en vergeet niet te genieten van deze unieke ervaring!

  Lieve De Swert
  (SMC)

 2. Karin De Belder schreef:

  Ongelooflijk knappe prestatie! Super spannende wedstrijd waarin je waanzinnig goed gelopen hebt. Ik denk niet dat er veel andere atleten zijn die zoveel persoonlijke records gehaald hebben op zo weinig tijd. En dan te bedenken dat de olympische spelen toch ook wel heel wat psychologische impact moeten hebben, zeker op een 20-jarige! Echt grote klasse! Proficiat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken
Sponsors
Blijf op de hoogte
FitFree
G-Atletiek bij KAPE
G-Atletiek
G-Atletiek bij KAPE
Archief per maand