Veel gehoord in veel middens : slanker worden, vet verliezen en toch blijven eten en drinken wat men wil. Kan dit? Het kan allemaal !
Het zal iedereen al wel eens overkomen zijn dat het één of het andere bezorgde familielid u bij wijze van spreken op de weegschaal wil zetten. En uiteraard zal iedereen (U zelf incluis) het er over eens zijn dat “hij of zij te dik of te vet is”. De goedkoopste en meest gebruikte methode : gaan lopen ! De verstandigste methode : begeleid en opbouwend gaan lopen !
Vaak gemaakte denkfout : “al lopend zal ik “al” mijn overbodig vet verbranden.” Maar alle situaties waarin ons lichaam een stresstoestand ervaart ,zullen er toe leiden dat u vet verbrandt. Waar wij naar toe willen is dat de verbranding van de vetzuren op een gezonde, natuurlijke en permanent behoudende wijze gebeurt.
Principe I : onafhankelijk van de loopsnelheid zult u vet verbranden, dus zowel als u langzaam loopt of snel loopt. Uiteraard is het juist dat hoe sneller u loopt hoe meer vetzuren u zult verbranden, maar – opgepast – wie altijd snel loopt kan/zal snel overtrained geraken en pleegt zonder het direct te beseffen roofbouw op het eigen lichaam. Het gevolg is in de atletiek bekend als “overtraining”. Daarom: verantwoord trainen en via training leren een hogere loopsnelheid beter te verteren.
Principe II : als u traag of trager loopt zult u in absolute waarde minder vet verbranden, maar procentueel gezien is het verbrande percentage ten opzichte van de koolhydraten groter als bij sneller lopen. Daarentegen moet u er wel rekening mee houden dat u qua tijdsgebruik 4 tot 5 maal meer tijd moet opgebruiken, dan bij gecontroleerde snellere looptrainingen. Dus beide loopscholen hebben gelijk, alleen is het aan de gemotiveerde vetverbrander om te bepalen op welke loopwijze, en binnen welk tijdsbestek de “gezondere lijn” bereikt kan worden. Persoonlijk geloof ik dat door beide loopscholingen te combineren en daardoor op langere termijn te werken, elke atleet of jogger uiteindelijk permanent zijn overtollig gewicht kan wegwerken en weggewerkt houden en in het algemeen zijn gewicht kan beheersen.
Het meten van uw body mass index is reeds een goede parameter en kan bij elk doktersbezoek of kinesistenbezoek gemeten worden.
Tot slot : onze energiebalans is de som van ons calorieverbruik en onze calorieopname en die moet negatief zijn, want dan neemt u af in gewicht.
Ons calorieverbruik is levensnoodzakelijk want we moeten ademen en leven … en om te kunnen werken (= lichaamsbeweging) hebben wij ook calorieën nodig. Dus verstandig met uw caloriegebruik, want ons lichaam neemt toch maar een bepaald aantal calorieën op (ong. 580 Kal) en de rest zal het na verloop van tijd afscheiden. Maar die “tijd”is niet direct.
Nog een weetje : tot twee uren na een looptraining blijft ons calorieverbruik actief, m.a.w. onze vetverbranding is nog steeds aan de gang. Het is dus aan te raden om de eerste twee uren na een training geen calorierijke voeding tot u te nemen.
Paul Sauviller