Verslag Wereldkampioenschap Jeugd (U18) – 10.07.2013 t.e.m. 14.07.2013 – Donetsk (UKR)
June 13, 2024 at 8:04 am

Verslag Wereldkampioenschap Jeugd (U18) – 10.07.2013 t.e.m. 14.07.2013 – Donetsk (UKR)

De “8th World Youth Games” of het “Wereldkampioenschap Jeugd” (U18) werden in Donetsk georganiseerd van woensdag 10 juli t.e.m. zondag 14 juli 2013. In de Belgische selectie “onze” Renée Eykens, die zich op vrijdag 12 juli plaatste voor de finale van de 800 m daarin op zondag 14 juli en als 6de van de wereld eindigde. Schitterend !

DAGBOEK van RENÉE

Met Renée hadden we vooraf afgesproken om een dagboek bij te houden van haar belevenissen op dit Wereldkampioenschap in Donetsk. Plichtbewust – zo kennen we haar – kwam deel 1 na haar aankomst in Donetsk al meteen binnengeduikeld in onze mailbox. En zo zal het ook de volgende dagen zijn … zodat we alle indrukken van haar eerste internationale kampioenschap samen kunnen volgen.

Donetsk - Stadion

ZONDAG 7 JULI

We zijn op zondag 7 juli in Zaventem rond 14 uur vertrokken naar Istanbul. Daar was het ongeveer 6 uur wachten voor de vlucht van Istanbul naar Donetsk, om 23.55 uur gepland en om 00.10 uur was het zover. Eindelijk na 1 u 25 min vliegen aankomst in Donetsk om 1 u 30 (lokale tijd – dus op maandag 8 juli midden in de nacht).

Tijdens de heenreis is er veel gepraat over de logies van het Belgisch team. Het zou op een Oekraïense campus zijn … en dit bracht voor iedereen veel vragen met zich mee.  Het zou redelijk ver van het stadion liggen en wat kan/mag je van een logement op een campus in de Oekraïne verwachten?

Maar aangekomen in Donetsk – en na het passeren van de stuurse en strenge, zelfs enge douane – kregen we een bijzonder leuke mededeling : het Belgisch team kan logeren in een prachtig hotel net naast het stadion, mooie kamers, lekker eten … het Shakhran Hotel.

Donetsk - Shakhtar Plaza Hotel

MAANDAG 8 JULI

We hebben nog wat kunnen slapen, maar aangezien het ontbijt om 10 uur was, moesten we weer redelijk snel terug uit de veren.  Het idee om daarna nog even te slapen hebben we moeten laten varen, aangezien we nog wat te verkennen hadden.  We hebben een kijkje genomen in het stadion zelf en ook al een training gedaan in het warming up stadion … ja, ja, een volledig apart stadion, volledig nieuw, enkel om te trainen en op te warmen.  Ferm, hé …

Verder hebben we een volledige briefing gekregen van wat mag, kan en moet !  Dat is nodig, anders zou ik wel enkele foutjes maken, vrees ik.  Trainers Michel Boels en Patrick Bosschaert hebben ons al goed voorbereid op wat er allemaal gaat komen.

Nu proberen tijdig in bed te liggen en bij te slapen.

Tot morgen !

DINSDAG 9 JULI

Vandaag – dag 2 in Donetsk – hebben we weer spannende dingen meegemaakt. Na het ontbijt konden we nog even relaxen, om dan kort na de middag onze eerste voetstappen in het eigenlijke stadion te zetten, daar waar het allemaal gaat gebeuren !

Donetsk - andere teams & Noor Vdts & Tobias Capiau

Alle landen waren hierbij aanwezig, iedereen kon dus even de piste testen en alles verkennen.  Het te volgen protocol werd uitgelegd:

* de verschillende plaatsjes waar je op welk moment moet zijn,
* hoe je je moet aanmelden,
* waar de callroom is,
* enz …

Op die manier weet je al beter wat je moet doen en wat je te wachten staat.

Donetsk - USA & Noor Vidts

Het was ook de bedoeling om een korte training af te werken op de piste, maar aangezien alle delegaties aanwezig waren en we om 16 uur terug van de piste moesten, is daar niets van in huis gekomen, dus heb ik dan mijn training in de vooravond nog afgewerkt. Tegen 19 uur was ik klaar.

De training verliep vlot, ik heb afgezien, maar ik ben voldaan. Het was hier vandaag 32 graden en dit rond 17 u 30 … lekker als je niets moet doen, minder prettig om een training af te werken, maar ben super tevreden!

Daarna naar de kamer, douchen en gaan eten. Nog even ontspannen en proberen te genieten en dan … op naar morgen.

Donetsk - andere teams & Noor Vdts & Tobias Capiau_2

De spits zal afgebeten worden om 9 u 30 door onze (Franstalige) teamgenote Siliane Van Cauwenberghe (DS) op de 100 m horden en Tobias Capiau (DEIN) zal morgen al moeten beginnen aan enkele proeven van de 8-kamp. Ook Nenah De Coninck (KAAG) zal al moeten aantreden in de heats van de 400 m horden. Dus dat is al heel veel spanning en sensatie voor ons Belgisch team morgen.

Donetsk - Team Belgium

… het Belgisch team.

De openingsceremonie is normaal rond 16 uur. Beetje raar dat het bijna op het einde van de eerste dag pas is, maar ik kijk er toch ook naar uit …

In elk geval, ik laat jullie morgen alweer weten hoe mijn dag 3 verlopen is.

WOENSDAG 10 JULI

Hier de gebeurtenissen van dag 3  … het is hier ongelofelijk warm  … tot morgen.

Nee, grapje !

Vandaag hebben onze teamgenoten Siliane en Nenah het al super goed gedaan, beiden staan in de halve finales.  Ook Tobias is keigoed bezig, ik dacht dat hij 10de in de ranglijst staat na 4 proeven, da’s niet slecht zou ik zeggen, hé! Ze hebben de lat dus al hoog gelegd voor de rest …  maar we zijn er klaar voor en zullen ons best doen.

Na het ontbijt zijn we naar het stadion gegaan om te supporteren voor de teamgenoten, tegen de middag gaan lunchen in het hotel en om 16 uur begon de openingsceremonie. Tijdens de ceremonie hebben er zelfs twee meisjes die de vlaggen in het stadion droegen een appelflauwte gekregen, ik denk van de warmte, maar dat weet ik natuurlijk niet zeker.

Na de ceremonie heb ik nog een korte training gedaan, losgelopen en versnellingen, dat ging al goed, dus op naar morgen. Moet wel zeggen dat ik al wat zenuwen heb hoor, maar dat wisten jullie al wel zeker. Vandaar een iets korte verslagje … sorry hoor !

Groetjes aan iedereen,

Renée.

DONDERDAG 11 JULI

Renée startte in de eerste van vier reeksen om 10.30 uur Belgische tijd. In een tactische reeks – na 400 m kwamen de meisjes door in 64″03 – bleef ze netjes in het groepje zitten. In de laatste 200 m snelde ze naar een knappe 3de plaats in een tijd van 2’08″41. Dit leverde haar meteen een rechtstreekse kwalificatie op voor de halve finales op vrijdag.

De uitslag van haar reeks kan je hieronder bekijken:

Donetsk - Uitslag Reeks 1

 

Na deze geslaagde reeks, kon er al een interview – in het Engels notabene – af. Renée begint de internationale pers al te charmeren. Kijk HIER maar even hoe ze het deed ! En dan hebben jullie natuurlijk nog haar persoonlijk verslag van ons tegoed !

Vandaag was het voor mij hier in Donetsk ook een beetje een feestdag !

Vanmorgen vroeg opgestaan, stress al goed opgebouwd de voorbije 24 uur natuurlijk. Zo kennen jullie mij ook  en dat was vandaag natuurlijk niet anders … neen, erger zelfs, vrees ik.

Gaan opwarmen rond 10 uur.  Dat ging op zich wel redelijk goed.  Naar de callroom en van daaruit naar de piste. Vooraf had ik er echt geen idee van hoe de wedstrijd zou verlopen. Vermits ik in baan 8 en met de 5de tijd stond lagen alle mogelijkheden open, maar het zou spannend zijn …

De wedstrijd zelf heb ik – volgens mij – heel goed kunnen aanpakken, niet in paniek, op zoek naar de 3de positie en die tot aan de finish behouden. En dat is gelukt, DUS mag ik naar de halve finale morgen.

Ik wil ook iedereen ECHT bedanken voor de steunende en motiverende SMS’jes, dat betekent echt heel veel !!!  Bedankt aan iedereen.

Morgen is een nieuwe dag, met een nieuwe start en een nieuwe uitdaging. Ik zal uit mijn pijp moeten komen … en ik zal dan ook alles geven.

Tot morgen !

VRIJDAG 12 JULI

Op vrijdag om 17 u 50 (Belgische tijd) startte Renée in de eerste van twee halve finales. Topfavoriete Anita Hinriksdottir (ISL) nam al snel de leiding van de groep om in een tijd van 61″32 de kaap van de 400 m te ronden. Renée hield zich op dat moment op in de groep, die stilaan uit elkaar spatte. Op zo’n 100 meter van het einde zette Renée de aanval in op de 4de plaats in deze reeks. En dat lukte haar ook …

Vermits de eerste 3 en de 2 tijdsnelsten naar de finale mochten, was dit – afhankelijk van de tijden in de tweede reeks – alvast een schitterende uitgangspositie. Maar na de aankomst bleek dat de top-2 – Hinriksdottir (ISL) en Tesfaye (ETH) – gediskwalificeerd werden. Zo kwam Renée in de uitslag met haar 2’06″73 plots uit op de 2de plaats nà Ravyn Rogers (USA) met 2’05″35. Geen zorgen meer om de 2 beste verliezerstijden … rechtstreeks naar de FINALE op zondag.

In de tweede reeks bleek al snel dat deze geen echte bedreiging ging vormen. De groep kwam halfweg door in 63″08, merkelijk trager dan reeks 1. Winnaar werd daar Dureti Edao (ETH) in een tijd van 2’05″89.

Zelfs zonder de diskwalificatie van de twee toppers in haar reeks, zou Renée eveneens de finale hebben gehaald als één van de tijdsnelsten. Alweer een dikke proficiat … en het sprookje in Donetsk gaat maar door !

Hier de uitslag van de eerste halve finale … en let vooral op het tweede lijntje !

Donetsk - Uitslag HF 1

De finale wordt betwist op zondag 14 juli om 15 u 30 (Belgische tijd). Deze wedstrijd kan je HIER volgen via livestream.

En dan hebben we hier weer het dagelijks verslag van onze “finaliste” in Donetsk !

Vandaag was het één van die dagen die ik niet snel zal vergeten, alhoewel hij voor het grootste deel heeft bestaan uit zenuwachtig zijn !

Vanmorgen ben ik wat gaan loslopen op de opwarmingspiste met mijn teamgenote Noor. Noor Vidts (VAC) had vandaag de start van haar meerkamp en ze heeft het ook prachtig gedaan op haar eerste dag … ik dacht dat ze op de 7de plaats staat na een lange dag van zware inspanningen.

Ook Nenah De Coninck heeft zich gisteren geplaatst voor de finale in haar discipline, proficiat Nenah.

Zelf ben ik – na het loslopen – op mijn bed gaan liggen, dan even gaan eten en terug op mijn bed gaan liggen. Tegen 17 u 30 (lokale tijd), kon ik eindelijk gaan opwarmen voor de halve finale van vandaag. Aan de start gekomen, dacht ik … gewoon gaan Renée, maar – totaal onverwacht – heb ik me rechtstreeks kunnen plaatsen voor de finale van zondag. Nu kan het weer even niet meer stuk !!! Tegen zondag zullen we wel zien …

Donetsk - Renée in actie

Bedankt voor alle steun van iedereen !!!!!!!!!!!!!!!!

Donetsk - met Rémy en Matteo

Nu ga ik slapen en proberen uit te rusten tegen zondag … maar morgen laat ik jullie wel even weten hoe dat ging.

Slaap zacht !

Later op de avond werd de diskwalificatie van de IJslandse favoriete Anita Hinriksdottir ongedaan gemaakt, zodat de nieuwe uitslag van de eerste halve finale er definitief zo uitzag. Let nu op het derde lijntje, dus !

Donetsk - Uitslag HF 2

Geen nood voor Renée, want met haar 3de plaats was ze nog steeds rechtstreeks geplaatst voor de finale.

ZATERDAG 13 JULI

Hallo iedereen,

Vandaag was een loom dagje voor mij en Jarne Duchateau (OB) (die zich kwalificeerde voor de finale van het speerwerpen morgen). Beetje losgelopen met Nenah, die vandaag de finale van de 400 m horden moest lopen en dat prima gedaan heeft … de 7de plaats !!!  Woepah, gewoon super Nenah !

Daarna gaan rusten en gaan supporteren voor de 2de dag in de meerkamp van Noor, met o.a. mijn favoriete nummer (800 m). Ook zij heeft het prima gedaan en behaalde de 15de plaats!

Morgen is het de laatste dag en dan mag eerst Jarne aantreden voor de finale van het speerwerpen en om 16 u 30 (bij jullie 15 u 30) ikzelf voor de finale van de 800 m.

Ik ben benieuwd, ik ga mijn best doen en alles geven, eender wat er gebeuren mag, ik ben al super content !

Tot morgen iedereen … en duimen hé.


ZONDAG 14 JULI

De startlijst van de 800 m met Renée Eykens …

Donetsk - Startlijst Finale TV

… die nog even “dag” zegde aan haar supporters “all-over the world” !

Donetsk - Renée Start Finale

Op het WK U18 sloot Renée Eykens haar kampioenschap af met een 6de plaats in de finale van de 800 m.

De favoriete Anita Hinriksdottir uit IJsland zette met 2’01’13 een nieuw kampioenschapsrecord neer op dit nummer en werd hiermee afgetekend wereldkampioene. De Ethiopische Durell Edao (2’03″25) en de Amerikaanse Raevyn Rogers (2’03″32) mochten mee op het podium.

Renée Eykens liep een tijd van 2’07″70 … en sloot hiermee een dolle week in Donetsk af. Een finaleplaats op een wereldkampioenschap … opdracht met klasse volbracht !

De einduitslag van de finale zag er zo uit:

Donetsk - Uitslag Fin

… of wil je het zien zoals miljoenen kijkers via livestream het op hun beeldscherm kregen ?

Donetsk - Uitslag Fin TV

… 6de in de wereld … een dikke proficiat !!!

Op YouTube kan je de finale volledig bekijken.

SLOT

Hey iedereen,

Ik ben terug thuis sinds enkele uren en ben er nog steeds niet goed van!

Het was echt een unieke ervaring en wanneer alle stress en zenuwen verdwenen zijn, kan je dus genieten van een superfijn gevoel.

De finale ! Toch stond ik daar, tegen de verwachtingen in, bij de super snelste meiden … IJsland, Ethiopië, U.S.A., Australië, Duitsland en GB, noem maar op … genoteerd met de minst snelle tijd. Knikkende knieën. Zenuwachtig wachtend op het startschot, en dan, knal!

De start was supersnel, de 1ste ronde in 58 of 59 seconden. Ik wist, dit is zo snel, maar ik moest mee, er zat niets anders op. Ik heb geprobeerd om de 5de positie te behouden, maar GB ademde gans de 2de ronde in mijn nek en kon in een laatste sprint aan mij voorbijgaan, de eindstreep over … en dus eindigde ik 6de.

Maar toch ben ik zeer tevreden met mijn prestatie op dit eerste W.K. Ik voelde de 3de wedstrijd (finale) in de benen. En ben zeer blij dat ik 3 wedstrijden aankon en toch nog een mooi eindresultaat behaalde en ook een P.R. heb gelopen.

Bij onze aankomst in Brussel werden we opgewacht door mijn tante, nonkel, Werner en Indra en mijn goeie vriendin Lore. Dit had ik totaal niet verwacht en gaf me een leuke kick.

Nogmaals … iedereen bedankt voor alle steunende en oppeppende berichtjes via SMS en/of Facebook! Het gaf me echt een zalig gevoel.

Ook Jarne Duchateau heeft zondag een zeer goede prestatie geleverd en eindigde op een 7de plaats. Persoonlijk vind ik dat het Belgische team ons land dit jaar zeer goed heeft vertegenwoordigd op het W.K.

De slotceremonie was om 18 uur, maar die is aan mij voorbij gegaan. Wel ben ik samen met iedereen naar het banket en party gegaan, maar door de nachtvlucht (3.20 uur vertrekken in Donetsk) moesten we om 00.30 uur vertrekken naar de luchthaven. Na 12 uur reizen zijn we dus thuis in Brussel aangekomen. Nu ga ik even bijslapen, maar dinsdagavond hoop ik alweer terug van de partij te zijn …

Groetjes en tot morgen (live) !

Renée.

Namens alle lezers van deze website wil ik Renée bedanken voor haar dagelijkse schrijfsels … rechtstreeks uit de arena in Donetsk. En haar namens de club nog eens – figuurlijk – in de bloemetjes zetten. Wereldklasse !

Alle info over dit kampioenschap kan je HIER vinden op de website van de IAAF.

0 likes Kampioenschappen - archief # ,
Share: / / /

13 thoughts on “Verslag Wereldkampioenschap Jeugd (U18) – 10.07.2013 t.e.m. 14.07.2013 – Donetsk (UKR)

 1. Tim Vanhaeren schreef:

  Succes en geniet ervan!

 2. eddy dierckx schreef:

  Nu de zorgen voor de slechte logies voorbij zijn hoef je je enkel te concentreren op de komende wedstrijden . Geniet ervan en veel succes!

 3. Sylvie De Baerdemaeker schreef:

  Zo leuk Renée dat je n dagboek bijhoudt voor je club(genoten).
  We wensen je een ongelooflijke ervaring en zijn er zeker van dat je zal tonen wat je kan… Geniet ervan en heel veel succes, vanwege de ouders van Nenah.

 4. Utti Stevens schreef:

  Fantastisch gelopen in de reeksen! Veel succes morgen in de halve finale! We duimen voor je. Geniet ervan 🙂

 5. walter van boven schreef:

  proficiat Renée, Goed begonnen is half gewonnen, nu concentreren voor morgen maar bovenal , geniet ervan

 6. eddy dierckx schreef:

  Proficiat , dat ziet er goed uit voor de volgende race . Succes

 7. Sylvie De Baerdemaeker schreef:

  We zijn onderweg ! Vanavond extra supporters! Go Renée!!

 8. Hugo schreef:

  Ongelofelijk … een persoonlijk record en de finale ! Proficiat, Renée !

 9. peter van den eynden schreef:

  mag gezegd worden nu “wereldklasse”

  dikke proficiat

 10. Hugo schreef:

  6de in de wereld … daar doen we onze bandana voor af !

 11. willy eykens schreef:

  Dikke proficiat Renée, ge hebt dat fantastisch gedaan!!! Wereldtop !

 12. carina schreef:

  Dikke proficiat Renée! Je verslag deed me kippevel krijgen, en hier op onze vakantiebestemming is het toch ook 30°C! Chapeau… je inzet wordt beloond met een mooie ervaring…dit moet naar meer smaken? En ook Chapeau voor het secretariaat… leuk om via ‘onze site’ op de hoogte gehouden te worden van onze topatleten,

 13. Hans en Els schreef:

  Hey Renée,
  Hele knappe prestaties, proficiat nogmaals!!
  Je trainingsmaatje is op surfkamp, maar wil je nog zien voor we zelf op vakantie vertrekken. Misschien vrijdag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken
Sponsors
Blijf op de hoogte
FitFree
G-Atletiek bij KAPE
G-Atletiek
G-Atletiek bij KAPE
Archief per maand