Zilver voor Vanhaeren …
May 25, 2024 at 2:33 am

Zilver voor Vanhaeren …

In het tijdschrift “Atletiekleven” verscheen in augustus 2011 een overzicht van de – nog jonge – carrière van Stef Vanhaeren, naar aanleiding van zijn zilveren medaille op de “Europese Kampioenschappen Junioren” in Tallinn. Auteur Dimitri Thijskens gaf – in 10 horden – een historisch overzicht van de prestaties van Stef tussen 2007 en 2011 in het artikel “Zilver voor Vanhaeren en Lejeune, pech voor Watrin en Seghers”.

“In de hoofdstad van Estland leverden Europa’s beste junioren strijd om de medailles. België haalde heel wat finaleplaatsen, maar kreeg ook af te rekenen met pech. Uiteindelijk vielen er toch twee zilveren medailles uit de kast. Eén daarvan was voor Stef Vanhaeren (19) die de wereld maar blijft verbazen. Sinds de jeugd stapelt hij titels en records op. Wij geven u zijn atletiekcarrière in een hordeparcours.

Horde 1 – Eerste keer Belgisch kampioen. In 2007 behaalt Stef Vanhaeren zijn eerste Belgische titel. Hij kroont zich in de Gentse Topsporthal tot nationaal kampioen 200 m bij de cadetten. Later dat jaar zal hij ook nog eens kampioen worden van de 300 m H. Bij de scholieren rijft hij drie Belgische titels binnen en bij de junioren zit hij intussen al aan vier.

Horde 2 – Eerste keer Belgisch record. Ook nog in 2007 begint Vanhaeren aan een reeks recordverbeteringen. In het najaar van 2007 verwijst de Kapellenaar het Belgisch record 300 m H bij de cadetten naar de prullenmand. Naast vijf nieuwe nationale records in estafettenummers, stelt hij bij de scholieren ook tot drie keer toe het Belgisch record op de 400 m H scherper.

Horde 3 – Beste 17-jarige ter wereld. Vanhaeren overstijgt al snel het Belgische niveau. Hij klimt naar de eerste plaats op de wereldranglijst bij de 17-jarigen op de 400 m H. Een prestatie om terecht trots op te zijn. Vanhaeren wordt dan ook al op zeer jonge leeftijd verkozen tot beste sportman van Kapellen.

Horde 4 – Groud en brons op EYOF. Met die prestatie mag Vanhaeren niet ontbreken op grote kampioenschappen. Op de Europese Jeugdspelen in het Finse Tampère is hij voor het eerst van de partij. Hij pakt er een gouden plak in de 400 m H met een Belgisch record en gidst er het 4 x 100 m-team naar een bronzen medaille.

Horde 5 – Start hogere studies. Maar ook naast de piste mogen de prestaties van Stef Vanhaeren best gezien worden. Hij beëindigd in 2010 zijn middelbare studies en beslist in het najaar om aan zijn hogere studies te beginnen. Zijn keuze valt op informatica. Om de combinatie wat vlotter te laten verlopen, spreidt hij zijn studies.

Horde 6 – Finale op W.K. Junioren. Het W.K. Junioren vindt in 2010 in het Canadese Moncton plaats.Vanhaeren schopt het daar, met zeges in reeksen en halve finales, tot de finale. Daarin benadert hij zijn pasgelopen P.R. tot op acht honderdsten en eindigt zo op de 6de plaats.

Horde 7 – Halve finale op het E.K. In 2010 loopt Vanhaeren ook de E.K.-limiet. Probleem: W.K. Junioren en E.K. worden vlak na elkaar gelopen. Direct na zijn finale in Canada reist hij via Kapellen naar Barcelona. In de reeksen verpulvert hij zijn P.R. In de halve finale, zijn vijfde 400 m H in acht dagen, weet Vanhaeren zich net niet te plaatsen voor de finale.

Horde 8 – 4 x 400 m komt in beeld. Niet alleen op de horden, maar ook op de vlakke baanronde, staat Vanhaeren zijn mannetje. Begin dit jaar duikt deze duizendpoot zelfs onder 47 seconden. Hij katapulteert zich zo naar de Belgische top. In zoverre dat hij in aanmerking komt voor de 4 x 400 m-estafette. Als hij dat zelf wil natuurlijk.

Horde 9 – Zilver op E.K. Junioren. Op het E.K. Junioren in Tallinn plaatst Vanhaeren zich met de vingers in de neus. Hij tekent zowel in de reeksen als in de halve finale een zege op. Maar zijn beste krachten heeft hij gespaard voor de finale. Vanhaeren pakt het zilver en loopt er ook het Belgische record: 50″01. De vorige besttijd stond met 50″15 al 25 jaar op naam van Alain Cuypers.

Horde 10 – Olympische Spelen? Het W.K. dit jaar in het Zuid-Koreaanse Daegu komt nog iets te vroeg voor Vanhaeren, maar als hij zich verder blijft ontwikkelen, lijken de Olympische Spelen in Londen een meer dan haalbare kaart. De concurrentiestrijdin België met onder andere Michaël Bultheel, Vincent Vanrijckeghem en Nils Duerinck kan misschien voor een extra motivatie zorgen.”

Dimitri Thijskens

Met dank aan “Atletiekleven” voor publicatie van dit artikel.

0 likes Artikels #
Share: / / /

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken
Sponsors
Blijf op de hoogte
FitFree
G-Atletiek bij KAPE
G-Atletiek
G-Atletiek bij KAPE
Archief per maand