“Drie keer hordegoud voor Kapellen” in “Atletiekleven”.
June 13, 2024 at 4:11 am

“Drie keer hordegoud voor Kapellen” in “Atletiekleven”.

In het tijdschrift “Atletiekleven” van de Vlaamse Atletiekliga verscheen – van de hand van Bart Spruijt – in het oktobernummer een artikel over de hordetitels van KAPE op het “Belgisch Kampioenschap Cadetten en Scholieren”. Met dank aan de redactie, kunnen we hier zowel een afdruk, als de oorspronkelijke tekst plaatsen.


Atletiekleven Hordegoud


Mocht de afdruk uit “Atletiekleven” toch een beetje moeilijk leesbaar zijn, dan hebben we hieronder ook nog even de teksten – met dank alweer aan de redactie van “Atletiekleven” – in hun oorspronkelijke vorm gezet. Dat leest wat makkelijker !


AC Kapellen kwam bijzonder sterk voor de dag op het BK cadetten en scholieren in de hordenummers. Emma Van Laer won goud in de 400 m horden en cadette Lynn Beck spurtte naar de titel op de 80 m horden. Bij de jongens had Jordi Van Den Eynden ook al reden tot juichen. De scholier won de finale van de 110 m horden in 14”38. Daarnaast haalde hij ook nog eens de finale van de 400 m horden dankzij reekswinst in 55”81. In zijn 400 m-hordefinale werd hij zevende in 56”79. De Kapellenaars maakten dit jaar furore in de halve fond met Renée Eykens en Jochem Vermeulen, maar we mogen niet vergeten dat ene Stef Vanhaeren al enkele jaren geleden de lont in het Kapellense hordevat had aangestoken. Emma, Lynn en uiteraard ook Jordi, treden nu in Stefs voetsporen …


Lynn Beck: “Snelste eindsprintje”

Eerstejaarscadette Lynn Beck is de jongste van de drie hordekampioenen van AC Kapellen. Na haar Vlaamse titel op de 80 m horden in Lier in een sterke 11”66, startte ze in Moeskroen als favoriete. En ze maakte het ook helemaal waar. “In de reeksen ging het wel goed,” overloopt ze haar kampioenschap. “De week voordien was ik nog ten val gekomen in een 100 m. Daarom was het wat afwachten hoe het zou gaan. Ik heb heel ontspannen proberen te lopen zonder me te forceren en dat is goed gelukt. Ik liep rustig krachtensparend om in de finale alles te kunnen geven.” Een tactiek die prima rendeerde. Haar reeks won ze in 11”98. In de finale ging nog een stuk sneller: 11”68. Ze haalde het voor Zita Goossens die 11”85 klokte. “Het was een spannende finale. Lange tijd ging het gelijk op met Zita, maar op het einde had ik nog het sterkste eindsprintje. Ik heb nog een redelijk goede tijd kunnen lopen.” Voor de loopster uit Zoersel is het de eerste nationale titel bij de cadetten. “Ik ben ook nog maar eerstejaars,” legt ze uit. “Als minieme stond ik vorig jaar ook al tussen de beste hordeloopsters en verspringsters van mijn leeftijd, maar dit is mijn eerste Belgische titel. Op de 60 m horden indoor werd ik in de winter al wel een keer tweede en ik werd ook VAL-kampioene in Lier op de 80 m horden. Het KVV en dit BK waren de twee belangrijkste wedstrijden waar ik naartoe gewerkt had. Het is tof dat het er dan ook is uitgekomen.” Naast de 80 m horden nam ze ook deel aan de 100m. Ze werd zevende in de finale in 12”86 nadat ze in de reeksen 12”71 neergezet had. “Voor mijn 100 m voelde ik niet heel veel druk. Ik wilde gewoon nog een goede tijd lopen. De benen waren in de finale van de 100 m al wel wat vermoeid. Het was natuurlijk jammer van de regen. Maar voor mij was dat misschien niet zo’n groot nadeel. Ik vond de wind niet zo heel erg,” legt ze uit. “Anderen hebben daar misschien meer last van. Op de horden en de sprint train ik het meest. De sprintsnelheid is natuurlijk belangrijk voor de horden. Ik doe ook af en toe verspringen, maar daar train ik nu minder vaak op.”


Emma Van Laer: “Snel gestart”

Emma Van Laer haalde tot haar eigen verbazing de titel op de 400 m horden. Ze stond pas ingeschreven met de tweede tijd – 63”91 – op grote achterstand van favoriete Valentine Debougnoux/HF die de deelnemerslijst aanvoerde met 60”80. Maar Emma Van Laer wist zichzelf op het juiste moment te overtreffen. In slechte weersomstandigheden liep ze naar goud in een dik PR van 61”82 waarmee ze vlak voor de neus van Debougnoux het goud wegkaapte. “Ik had niet verwacht dat ik de gouden medaille zou pakken,” bekende Emma Van Laer. “Vooraf hoopte ik wel op een podiumplaats natuurlijk. Maar aangezien Valentine met een snellere tijd dan ik stond ingeschreven, verwachtte ik dat ik achter haar zou eindigen.” Maar tegen alle verwachtingen in, liep Emma nagenoeg heel de race op kop. “Ik ben heel snel gestart. Daardoor nam ik mijn eerste horde al na 16 passen in plaats van 17. Ook bij de tweede horde ging het nog in 16 passen. Ik kan heel gemakkelijk wisselen van aanvalsbeen. Voor mij is dat niet zo’n probleem. Ik had door die snelle opening ook een redelijke voorsprong opgebouwd. Op het einde had ik wel meer passen nodig, maar ik kon standhouden,” vatte ze haar race samen. Ze verbeterde haar record met meer dan twee seconden tot 61”82 “Dat mijn tijd zo snel zou zijn, had ik niet verwacht. Ik was meer bezig met mijn plaats dan met de tijd.” Net als Lynn Beck, blinkt Emma Van Laer uit in meerdere disciplines, maar genieten de horden haar voorkeur. “Als ik tussen de 400 m horden en de 400 m moet kiezen, dan kies ik toch liever voor de hinderniskoers. Maar ik loop ook heel graag de 200 m.” Dat ze uitgerekend op het BK haar beste race van het seizoen liep, kan geen toeval zijn. “Ik zat heel goed op het BK. Mijn trainer geeft me schema’s en die volg ik gewoon. Ik denk wel dat hij speciaal naar het BK toegewerkt heeft.”

De vrijdag na haar titel mocht de Kapelse nog aantreden in het met sloop bedreigde Koning Boudewijnstadion in de Youth Memorial waar ze de 400 m liep. Een dag later verdedigde ze de Antwerpse eer op de interprovinciale match. “Ik heb ook nog een 400 m horden gelopen op de interprovinciale match. Maar daar was de tijd niet zo goed. De dag ervoor had ik een 400 m gelopen op de Memorial (7de in 59”86, nvBS). Misschien had het daar wel mee te maken. Maar ik werd toch nog tweede (in 64”44 na Debougnoux in 62”42, nvBS) en haalde zo veel punten binnen voor Antwerpen. Dat was het belangrijkste. Wedstrijden loop ik niet meer dit seizoen.


… en dan nog een volslagen onbelangrijke toevoeging van de clubsecretaris !

Hugo De Hoon: “Succes is geen verrassing”

De knappe resultaten op de horden voor AC Kapellen kwamen niet uit de lucht vallen. “We hebben de traditie mee op de horden. Dit zat er duidelijk wel een beetje aan te komen,” verduidelijkt KAPE-secretaris Hugo De Hoon. “Het is een nieuwe generatie die er aan het doorkomen is. Het voorbeeld van Stef Vanhaeren lokt veel atleten naar de horden. Ook de begeleiding van trainer Paul Sauviller speelt een belangrijke rol. Hij is de man die de talenten kneedt. Net zoals hij deed bij Stef Vanhaeren en doet met Renée Eykens, slaagt hij erin om zijn atleten op het juiste moment te doen pieken. Natuurlijk heb je op de horden ook een beetje meeval nodig, want een foutje is snel gebeurd. Maar de prestaties waren voor onze club zeker geen grote verrassing. Van onze grootste kanshebster Lynn Beck, intrinsiek misschien wel één van de meest getalenteerde hordeloopsters van de groep, wisten we tot wat ze in staat was. Ze had dit seizoen enkel wat pech dat ze in het voorjaar wat blessures kende. Ook Jordi is altijd sterk op de horden. Hij heeft al vaak sterke wedstrijden gelopen. Emma Van Laer is dan weer een heel veelzijdige atlete die eigenlijk alles kan.


Bron: Atletiekleven Oktober 2015 – met dank aan Michel Jordens en Bart Spruijt.

0 likes Artikels , Kampioenschappen - archief # , , ,
Share: / / /

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken
Sponsors
Blijf op de hoogte
FitFree
G-Atletiek bij KAPE
G-Atletiek
G-Atletiek bij KAPE
Archief per maand